2017. december 2., szombat

DVSC: Kelet Európa

A balkáni kirándulások folytatásaként maradunk Kelet Európában és Varasd, Niksic, Nagyszombat és Kisinyov kerül terítékre, ahol a DVSC csapata már fellépett az elmúlt két évtizedben.
Ha időrendi sorrendbe haladunk, akkor a kisinyovi Stadionul Republican az első, ahol 2001-ben játszott a Lokomotív az FC Nistru ellen, lévén Otachiban nem volt megfelelő a stadion a nemzetközi meccsek lebonyolítására. Moldova fő stadionja volt ekkor ez a létesítmény, hisz a két fővárosi gárda (Zimbru, Dacia) mellett a válogatott is itt játszott, plusz ugye az FC Nistru Otachi Unisport is. Az 1952-ben átadott létesítmény már nem húzta sokáig és 2006-ban bezárta a kapuit, majd a következő évben lebontották. Tehették ezt azért, mert a két nagy fővárosi csapat új, modern létesítménnyel gazdagodott.
Varasdon az NK Varazdin a Stadion Varteksa-ban várta a szép számban kiérkező debreceni szurkolókat 2003-ban, akik a rendőrökkel hadakoztak a beléptetésnél és a meccs alatt. A játékteret akkor három oldalról övezték lelátók, de csak a tribün rész volt fedett. Viszont a székekkel nem spóroltak és az égszínkék és fehér ülőkék a stadion egész területén fellelhetők voltak. A meccsen úgy 4.000 hazai drukker volt jelen, ami félházat sem jelentett, hiszen a teraszok kicsivel több mint tízezer néző befogadására voltak akkor alkalmasak.
A következő évben Szlovákiába, a nagyszombati Spartak stadionjába volt hivatalos a DVSC az UEFA Intertoto sorozat kapcsán. A Stadion Anton Malatinsky-ban (1998-óta viseli az egykori játékos, majd edző nevét a létesítmény) nem volt nagy érdeklődés és Debrecenből is mindössze két kocsi kelt útra, de húszan így is voltak a vendégszektorban, mert a fehérvári barátok is megjelentek egy kis baráti segítségre. A lelátók ekkor teljesen székezettek voltak és több mint 18.000 néző befogadására volt alkalmas. Egy bő évtizedig álltak még ezek a lelátók, majd 2013-2015 között teljes felújításon esett át a stadion és felvette a City Arena nevet. A renoválás érdekessége volt, hogy közben a Spartak itt játszotta a meccseit, úgy, hogy mindössze a nyugati terasz állt csak rendelkezésre.
Niksicsben kicsivel több mint két éve játszott a Loki, így mondhatni frissek az élmények az FK Sutjeska elleni meccsekeről és a Gradski Stadionról. A találkozók jól sültek el, hisz a debreceni piros-fehérek jutottak tovább és a kilátogató szurkolóknak a stadionnal sem volt gondjuk. 2007-ben esett át ráncfelvarráson a létesítmény és a leszékezett lelátók a maga puritán egyszerűségükkel szolgálták a kényelmet, ami egy magára is adó szurkolónak pontosan elég. Hiszen a csapatot biztatni nem a kényelmes karosszékből kell, hanem a "rideg" betonról, ha éppen van rajta pár színes szék, az csak a külcsínt dobja meg.

Trnava (Nagyszombat) - Stadion Anton Malatinsky (Spartak Stadion):
Kép: Derencsényi István
Varazdin (Varasd) - Stadion Varteksa:
Kép: Derencsényi István
Niksic - City Stadion (Gradski Stadion):
Kép: Ultras Debrecen

hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése