2018. április 2., hétfő

Lebontott Sportpályák - Debrecen

A felújított Egyetemi Sporttelep után jöjjön pár elfeledett, vagy inkább nem is ismert helyszín, ahol egykoron, vagy nem is olyan rég még labdarúgópályák voltak.  Az egykori Ferenc József körúton (ma Egyetem Sugárút) volt egy labdarúgópálya, ahol a Debreceni KASE fogadta az ellenfeleit. Az 1912-es átadásra nem kisebb csapat, mint maga a Ferencvárosi Torna Club érkezett Debrecenbe, és mért egy 8-0-ás vereséget a DKASE csapatára. A területet mindössze 1919-ig használta a csapat, ekkor átköltöztek a nagyobb Lóversenytéri (Ügetőtér) pályára és ezzel otthont adtak az addig saját pályával nem rendelkező DMTE csapatának.
A Határ úti és Köntösgátsori Sportpályából 2016-ra semmi nem maradt, csak egy-egy nagy libalegelő, de pontos térkép híján még az sem biztos, hogy az általam meglátogatott és lefényképezett gazos mezőkön álltak egyszer a játékterek. Egy biztos, ezen a környéken már nyoma sem volt az egykori grundoknak.
A Sámsoni úton található egykori orosz laktanya (ma éppen menekült tábor) udvarán volt egy homokos / füves nagypálya, kapukkal és kitaposott határvonalakkal. Az orosz kiskatonák koptatták itt a gyepet (ezért lett félig homokos) szabadidejükben. És ezt honnan tudom?  A nagy csuklós, sárga Ikarussal hazafelé menet az iskolából, ha nem volt ülőhely és jó irányban állt az ember, akkor átláthatott a betonfalakon és láthatta a kaszárnyák előtt elterülő grundot. Az oroszok mentek, a pálya még maradt egy darabig, majd eltűntek a körvonalak, a kapuk, a beköltöző menekülteknek meg eszükbe sem jutott rúgni itt a labdát, mármint szabályozott keretek között biztosan nem.
A Mikepércsi úton is volt egy laktanya pálya, amelyet a reptérnél állomásozó katonák használtak és szintén a laktanya falai között volt kialakítva, majd a falak ledöntésével szabadon használhatóvá vált. Ez a grund egész sokáig megmaradt, így én is láthattam és fotózhattam volna a kétezres évek elején, de ugye akkor még nem gondoltam, milyen fontos is lesz ez nekem bő 10-20 év múlva. Szóval homályos emlék igen, képem viszont semmi sincs a pályáról, de sokan még csak emlékezni se emlékeznek rá, hogy a felépített Tesco helyén egykor egy nagy focipálya volt. Pedig egykor még Csank János is vezetett edzést fiainak, akik a szomszédos Hotel Platánban szálltak meg és kihasználva a lehetőséget, nem volt rest megfuttatni itt egy kicsit a fiait.

Ferenc József körúti Sportpálya (Lebontva):

Határ úti Sportpálya (Lebontva):

Köntösgátsori Sportpálya (Lebontva):

Sámsoni úti Laktanya Sportpálya (Lebontva):

Mikepércsi úti Sportpálya:


hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése