2017. október 29., vasárnap

Vadmacskák 20



Vadmacskák 1997 - 2017
 Kép: hancsi78

1997 októberében vált önállóvá az első debreceni női szurkolói csoport, akik közül a három alapító (Gabó, Réka, Saré) már ekkor a Szívtiprók kötelékébe tartoztak. A lányok hamar bebizonyították, hogy szerves részei lehetnek egy ultracsoportnak és ezt a tényt az elmúlt 20 esztendőben tetteikkel, hozzáállásukkal csak tovább erősítették. 

 
Kép: Vadmacskák 

Hogy kicsit részletesebben megismertessem a csoportot a nagyérdeművel vissza kell kanyarodni egészen az 1997-98-as szezon kezdetéig, amikor pár fordulós tanakodás, gondolkodás, egyeztetés után, a fiúk unszolására 1997 október 19-én az Újpest ellen debütált az Oláh Gábor utcában a fehér-fekete lepedő, Vadmacskák felirattal. A nevet Saca szállította, a drapit meg Pethe és Komcsi festették. Nem titok az sem, hogy a mintát a székesfehérvári Sóstói Hableányok adták és így a két fél baráti kapcsolata ezen ágon is tovább mélyülhetett. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy ezen két szervezett, szebbik nemet képviselő csoporton kívül egyetlen magyar női alakulat sem tudott megmaradni és komolyabb eredményeket elérni a lelátón. Voltak próbálkozások Újpesttől Diósgyőrig, de maximum pár évig, de inkább csak hónapokig bírták az amazonok a lelátói aktivitást. 

 
 Kép: hancsi78

Kezdetben (és ez jellemző volt a csoportra a későbbiekben is) nem csatlakozhatott bárki, csak azért mert lány volt, bizonyítani kellett és erre megvoltak a szabályok (utazás, aktív szurkolás, segíteni a srácok munkáját stb.). Másfél év múlva bővült csak a csoport és igaz Tündi nem sokáig húzta a szekeret, de Eszti igazi főnyereménynek számított, hiszen a mai napig mozgatórúgója nem csak a csoportnak, hanem a debreceni tábornak is. Innentől több mint 5 éven keresztül nem lett új tagja a csoportnak, majd Vera csatlakozott Fehérvárról és egy kicsit később Csuti, Viki és Andika is tag lett, majd  pár évre rá Bejja, Anett, Enikő, Erika és Ági is belépett. Ebben az időszakban (2003-2007) volt a legmagasabb létszáma a csoportnak és ez meg is látszott az utazásokban, a megjelenésben és ekkor több, csoporton kívüli  "amazon" is velük mozgott. Mindezen taglétszám növekedés ellenére a csoport megmaradt egy aránylag zárt közösségnek.  Sálat is csak három tag csináltatott külön, míg a többiek a SZUD nyakbavalóit hordták. Az ajándéktárgyak ugyan később bővültek és több felsővel rukkoltak elő, de túlzásba soha nem vitték. Pár bögre, matrica, kollázs árulkodik még a csoport egyéb tetteiről, de nem ez volt soha a prioritás. Az eredeti transzparensüket használták 20 évig, amely egyszer esett át egy komolyabb rekonstrukción, amikor piros hátteret kapott, de ennek is már vagy 18 éve. Az új, a 20 éves jubileumra készült el és a csoport fele Mezőkövesden avatta fel, miközben a régi éppen a lublini csarnok vendégszektorában vizitált a csoport másik felével.

 Kép: Vadmacskák

2007-ben egy szakadás következett be a lányszekción belül, ami a Sziporkák megalakulásához vezetett. A Vadmacskákat ekkor Eszti, Réka, Saré és Bejja vitte tovább és csatlakozott a csoporthoz  Enci is, így ők 5-en alkották majdnem egy évtizedig a Vadmacskákat.  A Sziporkák tagsága ebben az időben aktívabbnak bizonyult, de hiába a fiatalos lendület, a taglétszám növelése, 2016-ra beadták a kulcsot és a megmaradt aktív tagok (Tündi, Andi, Ági és Szilvike) átléptek a Vadmacskák kötelékébe. Rövidebb "csiszolódás" után egymásra talált a két generáció és mostanra ismét a régi fényében tündökölnek a lányok a lelátón.

 Kép: Vadmacskák

Az utazásaik sora leírhatatlan, mert szinte mindenhol megjelentek ahol a debreceni tábor vizitált. Ezt gyakran külön vagy igen nagy létszámban tették, így Szófia, Firenze vagy éppen Olmütz és Podgorica kellemes élményeket ébreszt bennük, de voltak Donyeckben, Lipcsében, Leverkusenben vagy éppen Lublinban. A hazai fellépéseik felsorolása egyszerű, ahol a DVSC fellépett, ott ők is szinte mindenhol feltűntek, legyen az csarnok vagy stadion. A túrák mellett a koreográfia készítésekben, festésben, varrásban, vasalásban is mindig aktív szerepet vállaltak, mint ahogy az adminisztrációban, a szervezésekben, gyűjtésekben, események lebonyolításában is mindig tevékenyen részt vettek, azaz mindig is szerves részei voltak a Szívtipróknak és a debreceni tábornak. Reméljük, hogy még nagyon hosszú ideig azok is maradnak.

 Kép: Vadmacskák
Mára már a Sóstói Hableányok és a Vadmacskák is túllépték a 20. évükön, ami megsüvegelendő, hiszen ezt folyamatos lelátói jelenléttel tették, szervezett csoportként. Nem tűntek el hónapokra vagy évekre (mint azt számtalan honi csoportra jellemző), hogy aztán egyszer csak megjelenve,  látványos keretek közt ünnepeljék meg az éppen aktuális jubileumi kort. Tisztelet jár ezért, hisz a lelátói szerepvállalásukat semmi nem befolyásolta az elmúlt két évtizedben. Jár nekik az ünneplés, a taps, a gratuláció, az elismerés. Nekünk ők az igazi királynők! A lelátó királynői!

Boldog Szülinapot Lányok!


 Képek: Vadmacskák & Sóstói Hableányok

hancsi78


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése