2017. november 16., csütörtök

DVSC: Balkán

A DVSC szép nemzetközi karriert futott be az elmúlt húsz évben, így a mindig kitartó és lelkes szurkolótáborának is volt alkalma beutazni Európát. Az egyik legjobban szeretett célállomás Magyarországtól délre, a Balkán felé vezetett, ahol szinte mindig kiemeltebb létszámban jelent meg a piros-fehér armada.
Bulgáriában mindjárt kétszer is vizitált a DVSC egymás után és mind a két meccs érdekessége az volt, hogy ezek a párosítások döntöttek a BL és EL csoportkörbe jutásról és szerencsére mind a kétszer a Lokomotív bizonyult jobbnak. 2009 nyarán a Levszki Szófia volt az ellenfél és a sajtó nem sok esélyt látott a debreceni továbbjutásra, hiszen az ellenfél híres, a szurkolótábora pedig hírhedt volt. A stadion beceneve Gerena, és 1990 óta viseli a Georgi Asparuhov nevet (előtte szimplán Levski Stadion volt) és kb. 25.000 nézőbefogadására volt éppen alkalmas. Azért ennyire és azért csak körülbelül, mert folyamatos felújításon esett át, de csak toldozgatták, foldozgatták, komolyabb átalakításra viszont nem került sor. A létesítménynek jól állt a távolság és ráfért volna egy komoly felújítás, mert közelről szemlélve bizony volt kivetnivaló az "állagban". A 2009-es BL párosítás óta már lassan egy évtized eltelt és pár éve komolyabb munkálatokba kezdtek a lelátókon, talán egy kis szerencsével újra találkozik a két csapat és akkor ezen újításokról is lesz képes anyagom.
A másik bulgáriai vizitre Lovech városába került sor, ahol mind a hazaiak, mind a debreceni drukkerek alacsonyabb létszámban jelentek meg. A Lovech Stadion is jóval kisebb volt a fővárosi testvérénél. Ide 8.100 néző fért volna be, ha minden szektor, minden székére vettek volna jegyet a drukkerek, de nem tették, így csak 4.000-en voltak a teraszokon. A DVSC vizitje előtt, 2010 májusában kezdték el a stadion felújítását, mert a bajnokságban remekül szereplő Litexnek szüksége volt egy modern otthonra a nemzetközi kupában. A város és a csapat vezetősége megálmodott egy mini, teljesen leszékezett ékszerdobozt, ami akkor nyárra el is készült. A DVSC csapatát már ebben a kész stadionban fogadták és gyorsan búcsút is inthettek az Európa Ligás csoportálmoknak, mert oda a debreceni Lokomotív jutott, ők viszont akkor még saját stadion nélkül.
Albániába már bő öt éve vizitált a Debreceni Vasutas szép számú Lokistával, akik felfedezték maguknak Korce rejtett szépségeit, amiből nem volt sok, mondhatni semmi ilyen nem volt.  Talán csak a Skenderbeu stadion, ami a kirándulás eseményének utolsó állomás és egyben célja is volt, hiszen itt feszült egymásnak a két piros-fehér alakulat. A létesítményt egy évvel korábban kezdték el ráncba szedni, de csak látszat eredményeket értek el. A lelátok és kiszolgáló egységek még így is elég ramaty állapotban voltak, igaz az UEFA ellenőreinek megfelelt. Összességében kicsit olyan volt, mintha visszament volna az ember az időben, de ez nem baj, sőt, a mai csillivilli építmények korában igazi színfolt egy ilyen pályán tétmeccset átélni.
A Toumba stadion sokak véleménye szerint a legfélelmetesebb atmoszférájú stadion, ahol a DVSC csapata megfordult a több mint száz éves történelme során. Ugyan nem volt teltház a 2003-as UEFA Kupa meccsen, de amilyen hangulatot teremtettek a fekete-fehér drukkerek, az bizony örökre beívódott a vendégszektorban helyet foglaló Lokistákba. A magyar csapat becsületére legyen mondva, ebben a félelmetes hangorkánban vívott ki egy kecsegtető eredményt  és adott magának esélyt a visszavágóra, amit végül sikeresen meg is vívott, amivel megérte a tavaszt a Loki, hosszú idő után először, magyar gárdaként. Visszatérve a stadionra a fekete-fehérben pompázó lelátókat és a tribünt már nem sokáig láthatták ebben a formában az idelátogatók, hiszen a 2004-es athéni olimpiára ráncba szedték az 1959-ben átadott létesítményt, amit 2013-ban tovább alakítottak, hogy elkészüljön a ma is használatban lévő "pokoli" Toumba Stadion.
A képekért köszönet Csirkének, Döninek, Derinek, Robesznek és Lokiscsabinak.

Bulgária - Lovech: Litex Stadion (2010):

Bulgária - Szófia: Georgi Asparuhov Stadion (2009):

Albánia - Korce: Skenderbeu Stadion (2012):

Görögország - Theszaloniki: Toumba Stadion (2003):
Képek: Derencsényi István / Czabán Dániel / Szabó László
Némeczki Róbert / Dobrán Csaba

hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése