2016. június 5., vasárnap

2002 B. Leverkusen - B. Dortmund


TSV Bayer 04 Leverkusen - BVB Borussia Dortmund   4-0

Leverkusen - BayArena
2002.02.24 Bundesliga



2002-ben a Sement Baku kiverése után a Bayer 04 Leverkusen csapatát kaptuk a női kézilabda EHF Kupában. Mivel az azeriek lemondtak a pályaválasztó jogukról a német túra volt az első nemzetközi vizitünk a csajokkal abban az évben. A sorsolás után hamar elkezdtük szervezni az utat, amire egy kisbusznyi jelentkező volt. Bielefeld közelsége miatt nem hagytuk ki a lehetőséget a barátaink meglátogatására, de sajnos meccsre nem tudtunk velük menni, mert egy napon játszottak a lányokkal és nekünk oda szólt a jegyünk. Azért egy feledhetetlen estét szereztek nekünk. Megnéztük a várost, a stadion, majd ettünk-ittunk reggelig, amibe még egy hajnali kergetőzés is belefért a helyi törökökkel. Reggel búcsú, majd szakadó hóesésben elindultunk Leverkusenbe.


Kép: hancsi78



Mivel a Boys Bielefeld baráti szálakat dédelgetett az Ultras Leverkusen brigádjával, ezért várható volt, hogy pár piros-fekete ultra kijön majd a csarnokba, ami közvetlenül a stadion mellett volt kialakítva, igaz csak egy szimpla hodálynak nézett ki. Azt sem árt tudni, hogy ekkoriban a magyar ultráknak nagy volt a respektje, míg a német mozgalom elég szervezetlen volt. A tömegek megvoltak, de ultra mentalitással a közönség elenyésző része volt csak felvértezve. Hülyén hangzik, de az Ultras Leverkusen jött megnézni egy magyar brigádot, amely akkor, az ő elmondásuk alapján előttük járt. A kézimeccsen megjelentek 4-en, majd a meccs után jöttek még páran és hajnalig együtt söröztünk, majd szóltak, hogy nincs e kedvünk maradni a másnapi Borussia Dortmund elleni meccsükre. Kis tanakodás után úgy döntöttünk miért is ne, főleg, hogy szereztek nekünk ingyen szállást és jegyeket a másnapi találkozóra. Innentől még felszabadultabb lett a hangulat, majd egy gyors álomba zuhanás ás ébredés után, már indultunk is a stadionhoz, ahol a meccsig tartó 2-3 órát töltöttük.


 Kép: hancsi78

 Kép: Derencsényi István
 Kép: Derencsényi István



A meccs előtt nem történt semmi érdemleges, mi italozgattunk az új leverkuseni ismerősökkel, míg a Dortmund fanatikusok mindenféle szervezettség nélkül közelítették meg a stadion. 4-5 fős csoportok, buszok haladtak el mellettünk, közöttünk, de még egy hangos szóváltás sem volt a felek között. A lelátóra is ilyen nyugiba jutottunk, a beléptetés pedig külön oldották meg, egyszerűen kinyitva nekünk egy kaput, amin szépen besétáltunk. A lelátók már ekkor megteltek és a hideg idő ellenére nem kellett aggódnunk, mert hatalmas hősugárzók nyomták a meleg levegőt a standokra. A teraszok teljesen megteltek, így a kapu mögött lévő táborban sem volt üres hely. A drapik össze-vissza ki voltak pakolva a korlátokra, majd szólt az UL tagsága, hogy megtisztelő lenne nekik, ha a mi lepedőnket kiraknánk az egyik fő helyre, majd ennek nyomatékosítására elkezdték a városunk nevét skandálni. Kicsit vonakodtunk, majd megtettük amit kértek és csatlakoztunk a hazai kórusokhoz, és a nyelvi akadályok ellenére szurkoltunk a Leverkusennek. Az első félidőben egy kisebb látványra is sor került, amely egy nagyobb városnévvel ellátott lepedőből és egy nagy mezből állt. Az ultrák pedig egy és kétrudas zászlóbemutatóval rukkoltak elő. A hangulat nem volt rossz a meccsen, de azért ekkora tömegből, komolyabb szervezettséggel, sokkal nagyobb poklot lehetett volna csinálni. A meccs ilyen körítéssel zajlott végig, az UL a pörgősebb daloknál mindig előszedte a rudasait, ezzel amolyan kis gócpontjai voltak az oldalnak, hiszen körülöttük csak a szimpla sálas drukkerek álldogáltak, akik hol szurkoltak, hol nem.

Bayer Leverkusen
 Kép:Derencsényi István

 Kép:Derencsényi István

Kép: Derencsényi István



A meccs nem alakult valami jól a Dortmundnak és négy gólt kapva, mondhatni megalázó vereséget szenvedtek a BayArenában. A hazai oldalt ez természetesen fellelkesítette, de pokol így sem volt a stadionban, míg a vendégoldal szinte teljes csendben nézte a szenvedést. A meccs elején még felmorajlott párszor a több ezres sárga-fekete massza, de ez tényleg csak moraj volt, mert igazán megdörreni egyszer sem sikerült nekik. A hazai oldalra nem sok hang szűrődött át felőlük, ami meglepő, hiszen az original vendégszektoron kívül még egy fél oldal velük telt meg. A kapott gólok után valahol érthető volt, hogy elszállt a szurkolási kedvük, de azért ekkora tömegtől jóval többet várna el az ember, ami igaz volt a hazai oldalra is. Azóta nagyot változott a világ kereke. Németországban még mindig jó a foci, a lelátók még mindig telve, de a szurkolók szervezettsége az egyik legjobb Európában. Ellenben Magyarországon még mindig nincs normális foci, a stadionok konganak az ürességtől és sajnos a szurkolói szcénát is sikerült teljesen szétvernie a hatalomnak. Itt tartunk most, 2016-ban. Egy meglepő tanulsága volt az esetnek, a kellemes hétvége ellenére nem alakult ki szorosabb kapcsolat a leverkuseni és debreceni szurkolótábor között.

Borussia Dortmund
Kép: Derencsényi István



hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése