2015. december 13., vasárnap

Red Bull Air Race - Ascot



Nem vagyok nagy technikai sport rajongó, így nem is nagyon erőltetem az autó és motorversenyeken való megjelenést, de ha a sors úgy hozza, akkor bizony nem zárkózom el az élőben való nézelődéstől.

A sors 2014-ben hozta úgy, hogy kimenjek egy ilyen eseményre, igaz nem egyedül, hanem a párommal. A történet egyszerű. A hétvégi piacon vásárolgattunk Taplow közelében, amikor hangos repülőgép zúgásra figyeltünk fel, a nem túl messzi Ascot irányából. Utána jártunk az esetnek és kiderült, hogy ezen a hétvégén volt Angliában a Red Bull Air Race fordulója, ami felcsigázta érdeklődésünket és a "botkormányt" az ascoti racecourse felé irányítottuk. Magáról a sportról nem sokat tudtunk, csak Bessenyei Péter neve csengett ismerősen, és a budapesti versenyek, nagy tömeggel, híd alatti repüléssel. Azt nem sejtettük, hogy a szigetországban is van megmérettetés, azt meg főleg nem, hogy hozzánk ilyen közel. Aztán később kiderült, hogy 6 év után tér vissza ismét a verseny Britanniába, így nem csoda ha nem hallottunk róla addig. Mert szerencsére "időben" megtudtuk, így a két napot Ascot közelében töltöttük, és igaz kerítésen kívül, de szurkoltunk a mezőny egyetlen magyar résztvevőjének. Az élmény így is egyedülálló volt, bent majdnem 30.000 voltak a tribünön, de a pályán körben is százas tömegek követték az eseményeket, mind a két nap folyamán. Az eredmények online jöttek és szájról-szájra terjedtek, így nagyjából tudtuk követni, mi is az állás, így kirekesztve is. Bessenyeinek nem sok esélye volt az elsőségre, ráadásul csak 12. helyen kvalifikálta magát, de ennek ellenére bejutott a szuper nyolcba. Ezeket a szakkifejezéseket később tanultuk meg, akkor és ott, csak sejtettük, hogy mi is a menete a világ leggyorsabb sportjaként emlegetett versenynek. Az élmény mindenesetre feledhetetlen volt, főleg a párom mutatott kiemelt figyelmet a verseny iránt, ami meglepő a családunk sportok iránti elkötelezettségét figyelembe véve. El is határoztuk hazafelé kocsikázva, hogy jövőre ismét kilátogatunk az eseményre. A versenyen egyébként kettős angol siker született, így volt minek örülnie a helyi tömegnek.

Ascot Air Race 2014






Idén ismét egy piaci vásárlással kötöttük össze airrace versenyt, de most csak a vasárnapi döntőre ugrottunk ki. Az érdeklődés most sem csökkent, de azért rengetegen voltak olyanok, akiket inkább a buli és az evés-ivás kötött le a verseny helyett. Hasonlított mindez az ascoti lóversenyre, ahol több a műmájer mint az igazi rajongó. A kvalifikáció után Péterünk ismét bejutott a legjobb nyolc közé, de ott ismét vereséget szenvedett, ami azt jelentette, hogy a legjobb 4 között nekünk már nem volt kiért szurkolnunk idén sem. A végén ismét angol elsőség született, így az "ascoti kupa" ismét otthon maradt. A verseny után már ismét tervezgettük, hogy jövőre ismét csak ott lesz helyünk, de úgy néz ki csak érdeklődők lehetünk 2016-ban, mert Bessenyei Péter bejelentette, hogy ez volt az utolsó idénye, így ténylegesen nem lesz kinek szurkolnunk. Mindettől függetlenül, úgy néz ki csak kimegyünk jövőre is, már ha eljön ismét Ascotba a "száguldó cirkusz" légi változata.

Ascot Air Race 2015






Forrás: www.redbullairrace.com


hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése