2016. január 10., vasárnap

NK-i ellenfelek Debrecenben V.




A sorozat 5. részeként most a Debrecenben megrendezett válogatott meccsek és fontosabb edzőmeccsek következnek, ahol voltak vendégszurkolók.

A Hajdúságban eddig nem sok válogatott meccset rendeztek, igaz a kétezres évekig nem is volt meghatározó Magyarország második legnagyobb város a honi futball térképen. Az első válogatott meccsre a lengyel testvércsapat ellen került sor. Az akkor 15 éves Nagyerdei Stadionban harmincezer ember gyűlt össze és örülhetett a magyar győzelemnek valamint a 10 gólnak.  30 évvel később egy EB selejtezőn a finneket fogadta a magyar válogatott a Nagyerdei stadionban. Akkor egy izgalmas meccsen újra magyar győzelemnek és  5 gólnak örülhetett a 18.000-es nézősereg. Ezeken a találkozókon személy szerint nem lehettem jelen, habár a Finnország elleni meccsen már majdnem egy éves voltam, így ha apám nagy rajongó lett volna, akkor talán ott lehettem volna, persze csak, ha az a volna ott nem lett volna. Vendégszurkolók érkezéséről nincs tudomásom, így az első emlékezetes válogatott meccsemre és vendégszurkolóra a Magyarország – Svédország olimpiai meccsen "tehettem szert", amit 1995-ben vívtak meg az Oláh Gábor utcában. Szerencsére ekkor is nyertünk, a négy svéd szurkoló legnagyobb bánatára, akik a tribünön álldogáltak és egy kisebb látvánnyal rukkoltak elő: Szépen sorba állva a pólójukon a svéd zászlót formázták meg. A nagyválogatott 2000-ben jött ismét Debrecenbe (ami ismét egy 20 éves kihagyást jelentett), az Oláh Gábor utcába, és nyolcezer néző előtt remek hangulatban lett egy békés 0-0 a lengyel válogatottal. A vendégszektorban mintegy 100 lengyel volt és egész jól elszurkolgattak. A meccsen végéig baráti volt a hangulat, ment a sálcsere és a közös fotózás, majd a közös italozás.

Két év múlva ismét válogatott meccsre került sor Debrecenbe és ezúttal a fehéroroszok érkeztek barátságos meccsre. A klub vezetése ezzel a találkozóval akarta megünnepelni a DVSC 100 éves fennállását, amit a szurkolók nem méltányoltak.  Nyolcezren voltak kíváncsiak a mérkőzésre, amelynek sima vereség lett a vége. A vendégszektorban volt pár Dinamo Minszk szurkoló egy drapival és a sima győzelmüknek hála, igen jól érezték magukat a városban.


 Kép: Derencsényi István


Az új stadionban hamar eljött a magyar válogatott, de a dánokat csak nagyon kevés szurkolója kísérte el a barátságos találkozóra, így maradandót nem alkothattak. Pár kifeszített nemzeti lobogó és mát állt is a vendégtábor a hazaiak között.

 Kép: Belkovics Krisztián
A litvánokat  is hasonlóan gyér számú szurkoló kísérték el a barátságos válogatott meccsre, ahol a kiütéses győzelem ellenére igen családias volt a hangulat és ezen a pár balti drukker sem tudott változtatni. Köszönet érte az MLSZ-nek.

A válogatott meccsek mellet a román csapatok elleni edzőmeccsek voltak még ígéretesek Debrecenben, főleg a szomszédok EU-s csatlakozása után, amikor is komolyabb beutazási feltételek  nélkül érkezhettek a román szurkolók Kelet-Magyarországra. Az első ilyen meccs egyben a legemlékezetesebb is volt egyben. Az Aradiak szervezkedését ugyanis  megtudták a hazai renitensek, így már kora reggeltől várták a megjelenő szomszédváriakat. Ők jöttek is bátran, több hullámban, és a  korábban kocsival érkezők már beleszaladtak a debreceni öklökbe, mely során buktak pár sálat és kisebb zászlót. A legnagyobb összecsapásra egy nagybusz megérkezése után került sor a DEAC pályán. Szó szerint ott, hiszen az edzőmeccsre a műfűvön került sor, míg a szurkolók összecsapására a centerpályán. A verekedésnek a rendőrök vetettek véget, és pár románt előállítottak, mert a rendőrökre is rátámadtak. A meccset végül nem is láthatták, mert a rendőrség szépen elkísért őket a határig. 8-10 sállal és pár kisebb zászlóval szegényebben térhettek haza.


 Kép: www.haon.hu



2012-ben Szatmárnémetiből érkezett a Commando Oli pár fővel és drapikkal az Oláh Gábor utcai műfüves pályára. A hazai mag kilátogatott ugyan szétnézni, de nem volt gond a vendégekkel, így békében elszurkolgathattak. 

 Kép: Derencsényi István

Az új stadionba elsőnek a Lyon érkezett és a hazai magas létszám ellenére a vendégeket nem kísérték el szurkolók. Ami nem meglepő, hiszen a két klub egymás elleni BL meccsén sem voltak acélos létszámban
2015-ben a Dinamo Bukarest érkezett edzőmeccsre és az egyszem román szurkoló egy sállal vétette magát észre.


Kép: Vikcsi



Majd a 10 éves jubileumi első bajnoki cím ünneplésére a Real Madrid "öregjei" érkeztek, akiket pár szurkoló is elkísért, így pár kisebb Real Madrid és spanyol zászló tűnt fel a Nagyerdei Stadionban.


Kép: www.haon.hu




2014-gyel bezárólag ez volt a nemzetközi felhozatal Debrecenbe. Pár brigád még beígérkezett egy-egy edzőmeccsre, de mivel soha nem érkeztek meg, nincs is miről beszélni velük kapcsolatban. 


hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése