2016. január 3., vasárnap

Stadion szépségek of hancsi78



Húsz év meccsre járás és lassan egy évtizedes hobbifotózás után, itt az ideje hogy mérlegre kerüljenek az általam látott sportlétesítmények, nem csak méretük, hanem szépségük szerint is. Természetesen az osztályzás szubjektív. Ami nekem tetszik, az egyszer sem biztos hogy másnak is fog, de ez jól is van így. Több kategóriát is létrehoztam magamnak, hiszen sok esetben nem lehet összehasonlítani egy komolyabb, nagy stadiont egy szimpla labdarúgó pályával, vagy éppen egy ódon lelátóval. Ezen kívül a különböző sportlétesítményekről is csináltam egy szépség listát, de csak azokból, amelyekből már eleget láttam, hogy tudjak dönteni és bírálni. Íme tehát az általam látott legszebb labdarúgó, krikett és bowling green pályák, valamint sportcsarnokok.
A stadionokat eddig nem nagyon osztályoztam, így különleges küldetésre vállalkozom most, mert a "minőség bírálat" nem az én asztalom. Egyszerűen van olyan létesítmény ami megfog és van ami nem. A szépséget főleg a régi tribünökben látom, vagy a szép környezetben. A csapat vagy város iránti szeretetem csak abban az esetben befolyásol, ha komoly érzelmi kötődés, meghatározó élmény kapcsolódik a lelátóhoz.
Kedvenc stadionjaimból kettő Londonban található és ha engem kérdeznek a szépségről akkor a Fulham FC otthona, a Craven Cottage áll az első helyen. A folyóparti elhelyezkedése és a múlt egyedi értékeinek a megőrzése teszi számomra oly kedvessé ezt a stadiont. A West Ham otthonául szolgáló Upton Parké, vagy más néven Boleyn Groundé a második hely, melyet a bástyák tesznek számomra széppé és emlékezetessé. Szomorúan hallottam, hogy a pálya bontásra ítéltetett, a csapat pedig az Olimpiai Stadionba fogja áttenni székhelyét. A harmadik helyre a genovai Stadio Marassi került fel, amely a kialakítása miatt vált érdekessé számomra és gyerekkorom egyik leginkább látni kívánt létesítménye volt. Szerencsére sikerült eljutnom a falak közé és egy Genoa - Cesena meccsen avattam fel a lelátókat. A sors fintora, hogy később a Sampdoriával azonos EL csoportba került a csapatom, de én sajnos nem jutottam el arra a találkozóra. A glasgowi Ibrox stadion is a fiatalkorom álompályái között szerepelt, így amikor eljutottam Skóciába nem volt kérdés, hogy kimetrózok a Rangers otthonához. Nem kellett csalódnom, olyan volt amilyennek a képeken és a tv-ben láttam, örültem hogy ide is eljutottam. Az ötödik helyre egy apró létesítmény kerül a Vauxhall Stadion személyében, amely a Hemel Hampstead Town FC otthona. Igazából egy apró, négy kisebb lelátóval rendelkező létesítmény, ami igazi kis szentélynek tűnt a szememben. Ez ragadta meg a képzeletemet és aprósága ellenére felemelte az általam legkedveltebb 5 stadion közé.



Stadionok
1.London - Craven Cottage (Fulham FC)

2.London - Upton Park / Boleyn Ground (West Ham United FC)

3.Genoa - Stadio Comunale Luigi Ferraris / Stadio Marassi (US Sampdoria / Genoa CFC)

4.Glasgow - Ibrox Stadion (Glasgow Rangers FC)

5.Hemel Hamstead - Vauxhall Stadion (Hemel Hamstead Town FC)




A stadionok mellett rengeteg sportpályát is meglátogattam az évek folyamán, mert ezen a téren is mindenevő vagyok. A vizitjeim során szinte egyből látni lehetett, hogy melyik azok a pályák, amelyeket az apróságuk és a lelátói hiányosságuk ellenére szépen karbantartanak, ápolnak és így méltó helyen kerülhet sor az alacsonyabb osztályú labdarúgó meccsekre is. Hughenden Valley egy apró kis település High Wycombe városától északra és a domboldalba vájt pályájuk a csodás környezet miatt került az első helyre az általam eddig látott pályák közül. A megközelítése nem éppen egyszerű a King George V. Playing Field névre keresztelt grundnak, hiszen egy kis kaptatás mindenféleképpen szerepel a programban akár játékos, akár szurkoló az illető. Kimptonban, a helyi Rovers FC pályája igen érdekes kialakítású, hiszen ez is egyfajta domboldalba elhelyezett grund. Maga a játéktér úgy néz ki, mint ha egy nagy lépcsőfok lenne, így egy rosszul eltalált keresztlabda után a pár száz méterre lévő utcán is landolhat a labda. Mindenesetre nekem új és egyedi volt a pálya kialakítása, amivel simán odaértek a dobogóra. A Seaford városában található The Crouch az egyszerűségével és szépségével ért fel a dobogóra. Itt is szerepet játszott a környezet, hiszen a tenger közelsége emel a pálya megítélésén, de ami igazán szembetűnő volt, az a  pálya szépen karbantartott mivolta. A negyedik helyre a szülővárosom egyik sportpályája került, amely a kihasználatlansága ellenére folyamatosan karban van tartva, így a város egyik, számomra legkedveltebb pályája. Az utolsó helyre ismét egy domboldali sporttelep alsó sportpályája ért fel. A Loudwater SC otthonául szolgáló Darehams Lane egész telepe ilyen szép környezetben van, azaz a domboldali tisztások jelentik a játéktereket, míg a fák, bokrok a pályák széleit, amelyeket egyfajta ösvények, gyalogutak kötnek össze. Lelátók híján a meccseket a fák és cserjék közti domboldalból lehet megtekinteni, ami itt-ott rontja a pálya beláthatóságát, de a szépségét egyáltalán nem.



Sportpályák
1.Hughenden Valley - King George V. Playing Field (Hughenden Valley FC)

2.Kimpton - Recreation Ground (Kimpton Rovers FC)

3.Seaford - The Crouch (Seaford Town FC)

4.Debrecen - Budai Ézsaiás utcai Sportpálya (Ultras Debrecen SE)

5.Loudwater - Derehams Lane Bottom Football Grounds (Loudwater SC)




A stadionok összességét nézve már felállítottam egy listát, de most csak a tribünöket figyelembe véve, más pályák is felkerülnek egy legjobb ötös kategóriába. Marlow városában az Alfred Davis Memorial Ground az általam eddig látott legszebb tribünök egyike. Magában hordozza a régi stadionok tribünjének minden varázsát és szerencsémre a város közelsége miatt többször is megcsodálhattam szépségét. A második helyen a debreceni egyetemisták 1926-ban felhúzott tribünje áll, amely a többi stadion lebontása miatt egyedülivé vált a városban. Szerencsére a lebontásáról szó sem esik az egyetemen, sőt felújításra került az elmúlt években, így régi pompájában várja ismét a DEAC meccsre látogató közönséget. A bronzérem a Bexhill-on-Sea tengerparti városában található The Polegrove tribünje, ami szintén az "ezeréves" múltjával került fel a listámra és annakidején csak azért látogattunk el a településre, mert a turistáknak szánt tájékoztatóban szerepelt a pálya, mint az egyik legtöbbet fotózott létesítmény. Londonban a Leyton FC ezer éves tribünje, pontosabban egymás mellett álló két régi lelátója fogott meg. Az egyik a hazai, míg a másik a vendégszurkolóknak van kialakítva és mind a két lelátó magán hordozza a történelem súlyát. A Hatfield Town otthona nem a szépsége, hanem a tribün érdekessége miatt került fel az 5. helyre. A stadion mint kerékpáros stadion is üzemel, ezért a pályán körben megvan a döntött, ovális betonsáv és a mai napig is rendezett kerékpárversenyek miatt olyan a tribün kialakítása amilyen. Számomra érdekes és egyedi.

Tribünök
1.Marlow - Alfred Davis Memorial Ground (Marlow FC)

2.Debrecen - Egyetemi Sporttelep Stadion (DEAC)

3.Bexhill-on-Sea  - The Polegrove (Bexhill United FC)

4.London - Leyton Stadion (Leyton FC)

5.Welvyn Garden City - Gosling Sports Park Stadion (Hatfield Town FC)




Sportcsarnokok viszonylatában elég nehéz helyzetben vagyok, mert jóval kevesebb csarnokot láttam kívülről és belülről mint egyéb létesítményt. Az eső helyre egyértelműen a Békéscsabai Városi Sportcsarnok kerül, hiszen a Colosseumra emlékeztető létesítmény egyedi, nem csak magyar, hanem világ viszonylatban is. A lelátók kicsit meredekek, de odabent kiváló atmoszféra teremthető, szóval a viharsarki csarnok nálam a number one. Nyíradonyban egy szép kis csarnokot húztak fel, amiben szerencsére nekem is sikerült megfordulnom, sőt még labdát is rúgtam a falak között egy kispályás torna keretén belül. A csarnokban az fogott meg igazán, hogy az egyoldalas lelátóval szemben egy szép üveges rész van kialakítva, ami mögött a város egy része tárul a meccsre érkezők  elé (már ha a függönyök nem takarják el a kilátást), mindez azért lehetséges mert a csarnok egy kis emelkedőre épült. A harmadik helyre a debreceni Hódos Imre Rendezvénycsarnok kerül, ami nem külső és belső szépsége, hanem az ott teremthető pokoli hangulat miatt dobogós nálam. Ráadásul kisgyermekként ez volt az első sportcsarnok ahová kimentem és ez egy életre szóló szerelem kezdete lett. A negyedik helyre a váciak Városi Sportcsarnoka került, ami egy kicsi, de számomra érdekes lelátókkal rendelkező csarnok. A magasan kialakított "padsorok" adják a terem érdekességét, ami a játéktérből egy igazi harcteret varázsol. Kisvárdán az egyoldalas lelátó kialakítása is tetszik, de ami igazán az 5. helyre emelte a csarnokot az a külső homlokzat, ami megfogott még a kilencvenes évek közepén tett első vizitem alkalmával.

Sportcsarnokok
1.Békéscsaba - Városi Sportcsarnok (Békéscsabai ENKSE / Békéscsabai RSC)

2.Nyíradony - Harangi Imre Rendezvénycsarnok (Nyíradonyi VVTK)
3.Debrecen - Hódos Imre Rendezvénycsarnok (Debreceni VSC)

4.Vác - Városi Sportcsarnok (Váci NKSE)

5.Kisvárda - Városi Tornacsarnok (Kisvárda SE)



A krikettet mint sportot még mindig nem sikerült megkedvelnem, de a pályák, pavilonok, stadionok olyan élményeket adnak nekem, amit sokszor nem kapok meg egy-egy labdarugó stadiontól.  A lista élére a Bunburyben található, The Pavilion névre keresztelt krikettpálya került, ami ugyan nem egy nagy stadion (még kialakított lelátók sincsenek), de mégis egyből megfogott, amikor megérkeztem a parkolójába. Egyszerűen megtetszett. Szépnek és rendezettnek tartottam, ahol öröm lehet a parafagolyót ütlegelni. St. Albans városában a Clarence Parkban található több sportpálya egymás mellett, de a krikettpálya mellé felállított tribün egyszerűen csodálatos, így simán a legjobbak közé kerül a listámon. A harmadik helyre egy tényleges stadion, a Canterbury városában található St. Lawrence Ground került, ami szintén megfogott az első találkozásunk alkalmával. Régi is, szép is, lelátói is vannak félkörben és a játéktérre még egy fa is befészkelte magát. Chesam Bois települését még a térképen is alig lehet felfedezni, így a helyiek büszkeségének számító krikett grund megtalálása, csak a "nagy felfedezőknek" ajánlott. A The Common egy kis erdő közepén található és amolyan tisztásként áll a ligetben, ahol a fák határolják a pálya szélét. Keresve se lehetne szebb környezetben elhelyezett pályát találni. Az ötödik helyre a North Parade Ground került, ami Bathban a folyóparton található és még 2009-ben fényképeztem le. A pálya szépen rakott  kőfallal van határolva és az apró kis pavilonja valamint a pálya kinézete emelte fel az első ötbe a listámon.

Krikettpályák
1.Banbury - The Pavilion (Banbury CC)

2.St. Albans - Clarence Park (St. Albans CC)

3.Canterbury - St. Lawrence Ground (Kent County CC)

4.Chesam Bois - The Common (Chesam Bois CC)

5.Bath - North Parade Ground (Bath CC)




A Bowling Greenek esetében nem lehet a befogadó képességre hagyatkozni, hiszen többnyire pár pad szolgál csak nézőtér gyanánt. Viszont van ezekben a zöld csodákban valami megfogó, ami miatt előszeretettel bocsátkoztam a fotózásukba.  Több tucat pálya közül az első helyre a skót Dumbarton kastély tövében elhelyezkedő pálya került, ami szépségben és elhelyezkedésben is kiemelkedik a mezőnyből.  A második helyre a Dél-angliai Christchurch városában található The Kings Arm került az én listámon. Itt a környezet erősen befolyásolta a döntésemet, hiszen egy kastély, egy norman kori ház romjai és az Avon folyó partja is mind-mind szebbé tette a pályákat. Giuldfordban és Whitstableben is a kastély tette szebbé a bowling greeneket, és talán egy fokkal a tengerparti Whistable Castle Greenje volt számomra a meghatározóbb. Az első ötbe a Great Yarmouthban található Britannia Greens zöldje fért még be, ahol a megszokottól eltérően több pálya is sorakozott a tengerparton.

Bowling Greens
1.Dumbarton - Castle Road (Dumbarton Rock BC)

2.Christchurch - The Kings Arm (Christchurch BC)

3.Whistable - Castle Green (Whistable BC)

4.Guildford - Castle Green (Castle Green BC)

5.Great Yarmouth - Britannia Greens (Great Yarmouth BC)



hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése