2015. július 12., vasárnap

Zalaegerszeg on tour Debrecen

Zalaegerszeg on tour Debrecen


Az első írásos emlékek az 1971-72-es szezonból származnak, mármint ami a zalaegerszegi szurkolók debreceni fellépését illeti. Akkor feljutásra volt esélyes a Zete és jelentős számú egerszegi drukker érkezett a Vágóhíd utcai stadionba, ahol sportszerűen végigszurkolták a meccset. A nyolcvanas években az NBI-ben többször is játszott egymás ellen a két brigád, de számottevő zalai drukkerről egyszer sem szólt a fáma, kivéve az 1991-es osztályozót, melyet a kék-fehérek nyertek.
Az új időszámítás a kilencvenes évek közepén kezdődött a két szurkolótábor életében. 1994-ben ismét feljutott a Zete az első osztályba, ahol már egy éve a DVSC is szerepelt. Az első évben nem érkeztek sokan nyugatról, így mondhatni értékelhetetlen volt a fellépésük.
Ennek ellenére a következő évad elején, hazai pályán bezsebelték a Wrong Side drapiját, ami pontot tett az amúgy semlegesnek nevezhető kapcsolatra. Igaz, a transzparens elvesztése nélkül is szidta már egymást a két fél, ami annak volt köszönhető, hogy a zalaiak jó kapcsolatban voltak a Ferencváros táborával, ami nem nagyon tetszett a cíviseknek. A visszavágóra csak szimpla zetések érkeztek a Hajdúságba, mindenféle szervezett szurkolói kötődés nélkül, így esély sem volt a visszavágásra.
1996-1997-es szezonban még a hazai meccsen sem jelentek meg szervezetten, így nem csoda, ha a debreceni vendéget is teljesen üresen hagyták.
1997 szeptemberében törték meg az átkot. Egy tömött nagy busszal érkeztek Debrecenbe és magukkal hozták a pár évvel ezelőtt begyűjtött WS lepedőt. A vendégszektor elfoglalása közben az útleveleiket lobogtatták és az „Ázsia, Ázsia!” rigmust skandálták. Közben megszaggatták a debreceniek lepedőjét és hevenyészve rádobták az Armada ’93 és Brigade della Morte lepedőkre. A szurkolást csak az első félidőben erőltették, majd a mellettük lévő hazaiakkal hergelték egymást. A komolyabbra forduló szóváltás miatt a rendezőknek kellett beavatkozni, majd a rendőrség is megérkezett. Ezt a ziccert kihasználva, a hazai sárga mellényesek a kerítésen hagyott WS drapit visszadobták a jogos tulajdonosaiknak. A komolyabb rendzavarás elkerülése végett a rendőrök a buszra terelték a zalaiakat, majd gyorsan kikísérték őket a városból.

 1997-1998 NBI
 Kép: Sándor Mihály

A következő év tavaszán újra utaztak Debrecenbe, és a 80 fős létszámuk nagyon jónak számított a városuktól 450 kilométerre. A meccs előtt egy órával már a stadion körül szállingóztak és meghajtottak pár kisebb debreceni csoportot, amivel a rendőrség figyelmét hamar felkeltették. A kerítésre az Armada és BDM lepedők kerültek és egy 10 perces intenzív szurkolás után teljesen elcsendesedtek. A hazai oldallal meglepetésre csak minimális párbeszéd zajlott.

 1998-1999 NBI
Kép: 3. Félidő

A következő évben véget ért a jó sorozatuk, és nagy meglepetésre senki nem jött nyugatról.
Csak úgy, mint a következő évad alapszakasz meccsére, amikor szintén üresen maradt a vendégszektor. A sikeres kvalifikáció után egy osztályban maradt a két csapat és két kocsival jelentek meg az Armada Ultras fiatal tagjai. Sok vizet nem zavartak. Nem szurkoltak sokat, csak bőrig áztak a fedetlen szektorban.
A 2001-2002-es szezon háromfordulós alapszakaszt hozott (Az MLSZ már akkor sem volt eszénél!) és kétszer az egerszegiek jöttek Debrecenbe. Az elsőn a fiatal ultrák egy dobot vetettek be és lehettek vagy 40-en, de a szektoruk tele volt szimpla drukkerekkel (köztük debreceniekkel is). A másodikon félmeztelenül tomboltak a kiütéses győzelmüket ünnepelendő, de most csak ők voltak a szektorukban, igaz csak 20-an. A rájátszásban külön osztályba került a két csapat, a hazaiak a kiesés ellen küzdöttek, míg a zalaiak begyűjtötték történetük első és eddig egyetlen bajnoki címét.

2001-2002 Alapszakasz 1. forduló
Kép: Derencsényi István

2001-2002 NBI Alapszakasz 3. forduló
 Kép: Derencsényi István

A következő esztendőben 25-en érkeztek az alapszakaszban, a nemzetközi kupa árnyékában. Ha már elutaztak szurkoltak egy keveset, majd nyugodtan távoztak. A rájátszásban most helyet cserélt a két csapat, így ismét nem találkoztak. A  Debrecenben rendezett téli teremtorna döntőre viszont betoppant 30 Armada harcos, egyen pulóverben.  A jó megjelenést egy kis szurkolás kísérte, megtalálták egy csöppet a szombathelyieket és a hazaiakat, majd az elvesztett elődöntő után hazafelé vették az irányt.

2002-2003 Téli Teremtorna Döntő
 Kép: 3. Félidő

Az újabb debreceni fellépésre mindössze 6 vendégszurkoló érkezett a következő szezonban, de drapit nem hoztak magukkal, mint ahogy szurkolni se volt erejük. A rájátszásban ismét elkerülte egymást a két gárda, így ebben az évadban csak egyszer kellett (volna) utaznia Debrecenbe az Armadának.
2005-re a pár éve még bajnok ZTE csapata a csőd közelébe került, de a szurkolók előtt most sem volt akadály. A lehetetlen időpont ellenére húszan megjelentek Debrecenben az Armada és az Azzuro Avanguardia lepedőikkel és 4-5 Fradista cimborával. A meccsen szurkolgattak, majd a forgóreklámmal akadt gondjuk, mert az nemes egyszerűséggel bekeblezte a lepedőjüket. Később  a vezetőség elleni tiltakozásuk jeléül megfordították a transzparenseiket, majd megtapsolták volna a csapatukat is, de azok nem mentek ki eléjük. A hazaiakkal amolyan semleges viszonyba kerültek, így nem kereste egymás társaságát a két fél.
Mivel a csődtől megmenekültek, a következő szezonban harminc kék-fehér érkezett az Armada, Amici, Angels lepedőkkel. 4-5 kisebb lengetőssel operálva végig szurkolták a találkozót, ami az egyik leghangulatosabb fellépésük lett Debrecenben. A kerítésen feltűnt egy "Öcsi Örök" kiírásuk, amely a távozó legenda előtt tisztelgett.

2006-2007 NBI
 Kép: Armada

 Kép: Csuti

A következő évben megfejelték az előző évi remek szereplésüket és kb. negyven fővel, 8-10 csíkos lengetőssel kellőképpen felpörögtek a találkozóra. A kerítésre a megszokott zegi lepedők kerültek ki, de most feltűnt pár skót is a soraikban, illetve egy fiatalok alkotta brigád, a Fighters is transzparenssel jelentkezett. A hazaiakkal csak szóváltás volt és ennél nem is lett mérgesebb a viszony ezen a napon.

2007-2008 NBI
 Kép: Csuti

2008-2009-ben szintén jó létszámban érkeztek, de ezúttal több volt az öreg, kipróbált harcos a soraikban, így pár kisebb lengetős ide, megafon oda, a szurkolásuk eléggé akadozott. A hazaiakkal továbbra sem volt semmi a meccs alatt, de a felügyelet nélkül kifelé gördülő buszukra rácsaptak a debreceni legények. A leszállással akadtak gondok, így a komolyabb összecsapás helyett a rendőrök jelentek meg, és álltak a felek közé. A zegiek elkövették azt a hibát, hogy nekifordultak a rendőröknek, így sok tagjukat bilincsbe verve vitték be a kapitányságra. 
Talán az előző év eseményeinek hatására, vagy csak egyszerűen a fásultság miatt, hosszú évek után az Armada nem jelent meg Debrecenben, helyettük az Ultras Zalaegerszeg 5 tagja érkezett egy kisebb lepedővel, de másra nem futotta.
2010-re duplázták ezt a számot, de sajnos bő 20 perccel később érkeztek a meccsre mint azt kellett volna. Pedig a hazaiak készültek rájuk, lévén egy héttel korábban Szabolcsból hazafelé tartottak, amikor „bevették” a Hódost. Joggal feltételezték tehát a debreceniek, hogy ez amolyan előszele lehet a mostani fellépésnek, de sajnos nem így lett, így a móka elmaradt.
A következő évben ismét a stabilnak számító 10 fős UZ érkezett Debrecenbe, de most voltak szimpla szurkolók is a vendégben, így a létszámuk magasabb lett a vártnál. 

2011-2012 NBI
 Kép: www.haon.hu

2012-ben nem sok esélyük volt a bennmaradásra, de ennek ellenére egy mikrobusznyi Ultras tag csak elutazott Debrecenben. A drapijuk kitétele mellett néha még szurkolgattak is, de a hazaiakkal nem volt említésre méltó párbeszédük. Az események ekkoriban, amúgy is a zalai megyeszékhelyre tevődtek át.
Sajnos a Loki – Zete rivalizálásnak 2012-ben vége szakadt, mert többévnyi közös bajnokságban való részvétel után a kék-fehérek meglepő könnyedséggel estek ki a második vonalba, ahol azóta is csak vegetálnak.


hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése