2015. július 12., vasárnap

Debreceni GASE

Debreceni GASE


Az 1868-ban alapított Gazdasági Tanintézet 1902-ben költözött ki Pallagra és ott 1907. november 16-án, az akkor már akadémia rangra emelt intézmény, többnyire katolikus hallgató megalapították a Debreceni Gazdasági Akadémia Sport Egyletet. Az új sportegyesület 1908 tavaszán kezdte meg a tényleges működését piros-kék színekkel. Sok szakosztálya mellett a labdarúgással is foglalkoztak, de a DGASE nem indult el egyetlen hivatalos labdarúgó bajnokságban sem. A helyi debreceni labdarúgó csapatokkal vívtak barátságos meccseket, főleg a DEAC csapatával, akikkel nagy volt az összhang és más sportokban gyakran közös versenyzőket szerepeltettek a fekete-fehérekkel. 1923. február 15-én a diákok rendkívüli közgyűlésen kimondták az akadémián funkcionáló valamennyi egyesület feloszlatását és megalakították a Debreceni Gazdasági Akadémia Ifjúsági Egyesületét, de a labdarúgó csapat neve ls besorolása nem változott. Továbbra sem szerepeltek az MLSZ bajnokságában, csak alkalomszerű mérkőzéseket vívtak a helyi csapatokkal. Az egyesület leghíresebb sportolója ekkor szerepelt a klubban, a későbbi nagyszerű író Wass Albert a csapat lövészszakosztályában versenyzett. 1924. április 26-án vívta az „első nyilvános meccsét” a csapat és ott megsemmisítő, 12-1-es vereséget szenvedtek a DTE gárdájától. 1924 novemberében a feloszlott MOVE DSE játékosainak egy része a klubhoz érkezett, ami jelentős erősítést jelentett az egyesületnek. A barátságos meccsek mellett, az „úgynevezett” gazdász bajnokságban indult a csapat és 1930-ban meg is nyerték az országos versenyt, majd a háború közeledtével feloszlott a gárda.  

Kép: Sándor Mihály: A debreceni futball képes kalauza II. kötet (193. oldal)
 
1946-ban újra szerveződtek, de a Debreceni GASE név maradt a régi. 1947-ben bronzérmet szereztek az Országos Főiskolai Bajnokságon, ahol a MAFC csapatát győzték le 2-1-re. 1948-tól Mezőgazdasági Akadémiai Sport Egyesület lett a hivatalos nevük, de csak egy évig tevékenykedhettek. 1949-1953 között nem volt Magyarországon mezőgazdasági felsőoktatás az akkori rendszer anomáliájának köszönhetően, így a DGASE sem működhetett. A versenyzők a DEAC színeiben indultak el a különböző versenyeken. 1953-ban, mint Debreceni Mezőgazdasági Haladás SE újjá alakultak, de a labdarúgók csak 1955-ben kapcsolódtak be a Debreceni Városi Ligába, mint Debreceni Akadémia Haladás SE. A forradalmi események után 1957. február 17-én megalapították a Debreceni Akadémia Sport Egyesületet a DAHSE jogutódjaként, amely név hamarosan módosul Debreceni Agrártudományi SE-re. A kék-fehér színű csapat megnyerte a Városi Bajnokságot és sikeres osztályozón legyőzte a Debreceni Postás SE csapatát, így egy évig a megye I-ben szerepelhettek. Onnan a kiesés után ismét esélyesek voltak a feljutásra, de elbukták az osztályozót. Ekkor szerepelt az egyesületben az a Nagykaposi Elemér, aki később a DVSC-ben futott be karriert. 1961-1964-ig ismét a megye legjobbjai között van a DASE. 1965-ben nyerik a Városi Bajnokságot, majd az osztályozón legyőzik a DMTK csapatát. 1965. július 14-én az Újpesti Dózsa érkezett a DEAC Stadionba, ugyanis ott fogadták a félelmetes játékerőt képviselő lila-fehéreket az MNK-ban. A végeredmény nem lehetett kérdés, 12-0-ra kaptak ki a gazdászok. 1967-ben a Hajdúszoboszló mögött másodikak lettek a megyei bajnokságban, de a következő évben megnyerték azt. Az utolsó fordulóban a Debreceni Postás győzték le 3-2-re és a 300 néző méltóképpen ünnepelte a bajnokcsapatot. Ebben az időben szerepelt a csapatban Csank János, aki később több magyar csapatot is bajnoki címre vezetett, mint edző. 1969-ben története során elsőnek szerepelhettek az NBIII-ban, ahol ráadásul a testvércsapatuk (DEAC) is játszott. A végén csak egy ponton múlott a bennmaradás, de az így megszerzett 14. hely az NBIII Északkeleti csoportjában a klub legjobb eredményének számít.  1970-1979 között a megye legjobbjai között szerepeltek és közben a Főiskolai Bajnokság küzdelmeit sem hanyagolták. 1970-ben a Szegedi Egyetem ellen vívtak nagy csatát a négy közé jutásért, de kikaptak. A 400 néző és a csapat a játékvezetőket hibáztatta, aminek köszönhetően az egyik partjelzőt bántalmazták. A meccset lefújták és a pályát két hétre betiltották.. 1977-ben ismét bajnokságot nyertek és osztályozót játszhattak az NBIII-ért, de drámai küzdelemben a Borsodi Bányász büntetőkkel jutott fel.  

 Kép: Sándor Mihály: A debreceni futball képes kalauza II. kötet (191. oldal)

1979-ben beolvadtak a DUSE csapatába, amely a város vezetőinek nyomására történt meg. Innentől nem volt önálló csapata az agrárosoknak. A lehetetlen állapotból 1988-ban próbáltak szabadulni, amikor újjáalakult a DASE Diáksport Egyesület (DASE DSE), de az anyagi javak hiánya nem tette lehetővé a régi szakosztályok felállítását. 1989-ben széthullott a DUSE, de a labdarúgó szakosztályt ekkor sem tudták újjá alapítani. A DASE DSE később egy Futsal szakosztályt alapított, amely 2005-ben az NBII-ben szerepelt mint DASE DEAC. 2006-ban a Debreceni Egyetem minden egyes karának és minden egyes versenysportjának összeszervezése után az agráros sport végleg megszűnt Debrecenben és a DASE DSE sportolói innentől a DEAC Sport Kft versenyzői lettek. 


Források:
Sándor Mihály: A debreceni futball képes kalauza II. kötet
Szegedi Péter: Pozíciók és oppozíciók: A futballmező kialakulása, struktúrája és dinamikája
magyarfutball.hu

 
hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése