2015. május 2., szombat

Nemzetközi Ellenfelek Debrecenben II.



A 2005-ös első BL menet után az UEFA még kegyes volt a DVSC-hez, és az első, vagy szerencsés esetben az első két fordulót lejátszhatta hazai környezetben, vagyis az Oláh Gábor utcán. A sors szeszélye, hogy ennél több kört nem is ért meg a csapat 2009-ig. Amikor igen, akkor már minden mindegy volt, mert egyetlen meccset sem engedtek megrendezni az illetékesek Debrecenben, megfelelő stadion híján. 

2006-ban a macedón főváros egyik kisebb, de az akkori időben legsikeresebb csapata, a Rabotnicki Szkopje és szurkolói érkeztek Debrecenbe. Nem voltak sokan,  alig 20-an álltak a vendégben a Romanticari drapi mögött, de az alacsony létszámuk és esélytelenségük ellenére végig szurkolták a meccset. A tribünön is volt 10 VIP vendég, akik szóváltásba kerültek a körülöttük üllő hazaiakkal, így némi ütésváltás lett a vége a perpatvarnak. Ezt a kis hajbakapást leszámítva békésen elvoltak a macedónok a városban. 

DVSC - FK Rabotnicki Szkopje
2006-2007 BL Selejtező
 Kép: Derencsényi István

A 2006-os gyors búcsú után 2007-ben már a sorsolásnál sejteni lehetett, hogy a Loki nem éri el a második szintet a Bajnokok Ligájában. Az IF Elfsborg papíron erősebb gárdának számított, és a svéd labdarúgás amúgy is a magyar előtt járt, már ekkor és azóta is. 60-an érkeztek Svédországból, többnyire az ultracsoportok tagjai. A szurkolásukkal nem volt gond. Megtették mindent hogy jó hangulatot varázsoljanak a vendégszektorba. A kapcsolatot egyik fél sem kereste a másikkal, így béke honolt a városban és a stadion körül.  

DVSC - IF Elfsborg
2007-2008 BL Selejtező
Kép: Derencsényi István


A három éves BL „menetelés” után, bajnoki cím híján az UEFA Kupa következett a csapat életében. Első körben a kazahsztáni Sahtar Karagandy és pár fős tábora érkezett Debrecenbe. Egy hosszú rúdra tűzött nemzeti zászlót lengettek és párszor szurkolásra is vetemedtek. Már azért is tisztelet jár, hogy elutaztak.

DVSC - FK Sahtyor Karagandy
2008-2009 UEFA Kupa
 Kép: www.haon.hu

Mivel sikerrel vette a csapat az első kanyart a következő körben a svájci BSC Young Boys jöhetett Debrecenbe. Velük 250-en sárga-fekete szurkoló érkezett, de a városban csak kevés időt töltöttek, mondhatni csak jöttek és mentek. Teljesen kidekorálták a szektorukat és minden valamirevaló csoportjuk megjelent, így a szurkolásukkal sem volt gond. A továbbjutásuk is simán alakult, így élénken és örömittasan távoztak a „vadkeletről”.

DVSC - BSC Young Boys
2008 - 2009 UEFA Kupa
Kép: Derencsényi István


A kisebb kitérő (UEFA Kupa) után ismét a BL-ben indult a debreceni csapat és szerencsére a szövetség engedte, hogy az első két meccset hazai pályán rendezze a klub. A svéd Kalmar érkezett elsőnek, de a pirosaknak nem volt nagy a szurkoló bázisa, így 30 vendég jött csak, és két kisebb zászlót tettek a kerítésre. Végig csendben üldögéltek.  

DVSC - Kalmar FF
2009-2010 BL Selejtező
Kép: Derencsényi István


A következő körben az észt Levadia Tallin csapatát 30-an kísérték el. Ebből 20-an csak üldögéltek, míg 10-en szurkolgattak. A kerítésen feltűnt pár igényesebb lepedő, köztük a White Green Supporters vászna. Ezt az akadályt is simán vette a DVSC, de a következő körben már nem játszhatott Debrecenben, így költöznie kellett Budapestre.

DVSC - FC Levadia Tallin
2009-2010 BL Selejtező
Kép: Csuti


A következő BL szezonban ismét a Levadia Tallin szurkolói érkeztek a Hajdúságba, de most csak 15-en.  Pár emberen sál és mez volt, de se drapi, se szurkolás. Viszont hazai részről emlékezetes marad a találkozó, hiszen ezzel a meccsel vett búcsút a DVSC nemzetközi színtéren az Oláh Gábor utcának. Innentől Nyíregyháza vagy Budapest valamelyik stadionja szerepelt hazai pályaként a statisztikákban, egy jó darabig.

DVSC - FC Levdia Tallin
2010-2011 BL Selejtező
Kép: www.haon.hu


A debreceni visszatérésre egészen 2014 nyaráig kellett várni, amikorra elkészült az Új Nagyerdei stadion, és újra hazai környezetben szerepelhetett a csapat. Az új stadion első nemzetközi látogatói az északír Cliftonville csapata és szurkolói voltak. 50-enérkeztek és a belfasti események után nem várt rájuk baráti tábor a hazai oldalon. A soraikat erősen balos figurák alkották, így várható volt hogy lesz érdeklődés irántuk a hazai magban. Egy kocsmánál érte őket a támadás fiatal hazaiak részéről, akik két kisebb zászlót és sálat zsákmányolva távoztak. Sajnos lett pár ártatlan sérültje is a támadásnak, ami természetesen nem kellene hogy velejárója legyen az ilyesfajta fellépéseknek. A meccsen szurkolgattak amennyire tőlük tellett. A Che Guevara zászlóikat viszont nem rakták ki, pontosabban a rendezők kérésére beszedték azokat. 

DVSC - Cliftonville AFC
2014-2015 BL Selejtező
Kép: Vikcsi

A következő körben a BATE Borisov várt a vasutasokra, így Nyíregyháza után végre Debrecenben is vizitálhattak. 40-en vendégszurkoló érkezett Boriszovból, Brestből (Dinamo) és Gliwicéből (Piast) és talán még pár minszki is jelen volt. Az első félidőben még szurkolgattak, de a másodikban elcsendesedtek. Ettől függetlenül ők jutottak tovább, amit szolidan megünnepeltek, majd csendesen távoztak.

DVSC - BATE Borisov
2014-2015 BL Selejtező
Kép: Vikcsi


A BL búcsú után az Európa Liga következett a csapat számára és ismét egy régi ismerőssel, a BSC Young Boys csapatával és szurkolóival hozta össze Fortuna a Lokit. Négy tömött busszal, 200-an érkeztek Bernből, és a szektoruk kidekorálása után egy mozgalma és szép élőképpel rukkoltak elő. A szurkolásukra sem lehetett panasz, és a koreográfia után még számtalan rudast is bevetettek. Jó fellépés volt ez a sárga-feketéktől, mely közben a továbbjutást is sikeresen kivívták. Ezzel a remek fellépéssel zárul a nemzetközi ellenfelek sora Debrecenben, hivatalos tétmeccsen, a vendégtáborok teljesítményét figyelembe véve, 2014-gyel bezárólag.

DVSC - BSC Young Boys
2014-2015 EL Selejtező
Kép: Vikcsi


hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése