2013. február 15., péntek

Debrecen "madártávlatból"

Jelenleg két debreceni stadion is bontás alatt van és az Atlétikai stadiont kivéve a többi létesítmény állapota sem rózsás. Így gondoltam mielőtt még jobban "eltűnnek" a térképről ezen sporttelepek, gyorsan megörökítem az utókornak a blogomban is. Már mint felülről, egy kis külső segítséggel (www.google.co.uk/maps népszerűen "google maps"), de a mostani (2013-as) állapotukban.

Az első felvétel a Nagyerdőről és az ott található három stadionról készült, plusz az Oláh Gábor utcai létesítmény mellett remekül kivehető a műfüves edzőpálya és a vörös salakos gyakorlótér is. Ha minden igaz egy jó év múlva már a nagyerdei stadion helyett egy új, modern létesítmény látható majd a felvételen. Mert jelenleg (élőben) csak homokdombok és törmelékek vannak a környéken itt meg (felülnézetből) a majdnem 80 éves stadion. Az atlétikai stadion jó állapota innen is szembetűnő, de lehet is hiszen a város legfiatalabb stadionjának számít a 2001-es átadással. Az Oláh Gábor utcai Stadionnak még sajnos innen a magasból sincs valami testes formája, de sebaj majd jó lesz ez a B csapatnak és az utánpótlásnak, csak maradjon meg ha már egyszer idetákolták.

Kép: www.google.co.uk/maps
Nagyerdei Stadion (1934):

Kép: www.google.co.uk/maps

Gyulai István Atlétikai Stadion (2001):

Kép: www.google.co.uk/maps

Oláh Gábor utcai Stadion (1950):

Kép: www.google.co.uk/maps

A másik híres debreceni sporttelep a Vágóhíd utcán terült el, de sajnos mára már csak nyomokban emlékeztet arra hogy itt aktív sportélet folyt. A Vágóhíd utcai stadion jelenleg is bontás alatt van, a felette lévő fekete salakos edzőpálya is az enyészet sorsára jutott. A Dohánygyári pályát, melyen egykoron a Debreceni Kinizsi labdarúgói száguldoztak, már csak részben van meg. Szóval pár év és nyoma se lesz az itteni stadionoknak, így amíg lehetett és látszik az égből gyorsan nyomtam egy "printscreent".

Kép: www.google.co.uk/maps

Vágóhíd utcai Stadion (1922):

Kép: www.google.co.uk/maps

Dohánygyári Sportpály:


Kép: www.google.co.uk/maps

Az egyetemisták eddig is büszkék lehettek a sporttelepükre, de most még jobban azok lesznek, hiszen a Vágóhíd utcai és a Nagyerdei stadion lebontása után, már csak ők fognak muzeális tribünnel és pályával rendelkezni. Az 1926-ban átadott fő lelátó rész ugyanis még ma is áll és dísze az Egyetemi sporttelepnek. A stadion mellett remekül látszik az edzőpálya is, ami már jóval később készült, így a "fiatalabb" generációt képviseli, de itt jól megférnek egymás mellett.

DEAC Stadion (1926):

Kép: www.google.co.uk/maps

A Gázvezeték utcában jelenleg a salakmotorosok az első számú urak és az 1970-ben átadott létesítményből már igen régóta hiányzik az igazi labdás sport. Kivéve persze az Amerikai Focit, de az nem is "igazi" labda. A salakosok közben azért szépítgetik toldozgatják ahogy tudják, de sajnos a pénztárcájuk nem feneketlen, így ha a pálya még el is fogadható, a lelátók akkor is katasztrofális állapotban vannak.

Gázvezeték utcai Stadion (1970):

Kép: www.google.co.uk/maps

Az Agrár egyetem sportpályája már áll egy ideje és az Egyetemnek köszönhetően még remélhetőleg marad is ott egy darabig.

DASE Sportpálya:


Kép: www.google.co.uk

A Debreceni Honvéd labdarúgó csapata egykoron meghatározó szereppel bírt a második, harmadik vonalban, ez mára már eltűnt. Csapat sehol, honvédség se sok, de szerencsére a pálya még éppen áll, ha nem is virul.

Honvéd Sporttelep:

Kép: www.google.co.uk/maps

Igazából nem sokat tudok a következő sportpályáról, a lényeg hogy 2013-ban még van és ha nagy sportélet nincs is rajta, egyenlőre még ez is áll.

Budai Ézsaiás utcai Sportpálya:

Kép: www.google.co.uk/maps

Józsán áll egy szimpla kis sportpálya, ami kielégíti a helyiek igényeit, focizni lehet rajta és a pályát is körbe lehet állni ha meccs van. Ez egyenlőre elég is, csak csapat is legyen mindig arrafelé.

Józsai Sportpálya:

Kép: www.google.co.uk/maps

Pallagon már nincs egy ideje aktív labdarúgás és komolyabb sport, csak a helyi középiskola területén elhelyezkedő füves pálya utal némi sportéletre. Kérdés hogy ezt a pályát használták e valaha éles meccsek lejátszására?

Pallagi Sportpálya:

Kép: www.google.co.uk/maps

hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése