2015. április 3., péntek

Nemzetközi Ellenfelek Debrecenben I.



A nemzetközi ellenfelek Debrecenben cím azt hiszem eléggé egyértelművé teszi a mostani bejegyzést. Csak annyi a bibi, hogy az eredmény, a továbbjutó vagy a meccs statisztikája most mellékes. A hangsúly az ellenfél csapatát elkísérő szurkolókra vetődik. Lássuk hogyan is teljesítettek a brigádok 2005-ig a Hajdúságban.
1979-ben, mint NB2-es bajnok a DVSC (akkor DMVSC) indult a kissé megkopott Közép Európa Kupában. A Celic Zenica, Ruda Hvezda Cheb, Udinese Calcio csapatát viszont nem kísérték szurkolók számottevő létszámban a Nagyerdőbe. 1986-ban újra indult a KK-ban a debreceni csapat, de ekkor mindkét meccsre (elődöntő, döntő) Olaszországban került sor. A szezon korai befejezése miatt viszont egy nemzetközi torna (Interliga '86) került megrendezésre bolgár, lengyel és magyar csapatok részvételével. Sajnos most is megismétlődött a korábbi felállás, azaz a Veliko Tarnovo, Trakia Plovdiv, Motor Lublin, Stal Mielec csapatát nem kísérte érdemi szurkolóhad.

DMVSC - Udinese
 Kép: www.haon.hu

Az igazi nemzetközi beindulás a kilencvenes évekre tehető, amikor a debreceni csapat az 1998-1999-es UEFA Intertoto Kupa sorozatban indult, és ott négy kört élt meg. Első ellenfélnek a fehérorosz FC Transmash Dnyepr Mogiljev érkezett Debrecenbe és egy sima 6-0-val mehettek haza. Vendégszurkolók viszont nem érkeztek a találkozóra. A következő körben a cseh Hradec Kralové csapatával csaptak össze a Lokisták, de a vendégszektor ismét csak üresen tátongott. 4 fekete-fehér sálakkal felszerelt VIP vendég a tribünön foglalt helyet és egyszer még szurkolásra is vetemedtek, majd elégedetten távoztak egy 0-0-val a zsebükben. A következő kanyarban a német Hansa Rostock érkezett a Hajdúságba és bennük már nem kellett csalódni, a nyár közepén szép számban jelentek meg. A stadion kihasználatlansága miatt mindjárt két szektort is kaptak (egyet a keletin, egyet a délin), de 400 főnél nem voltak többen. A többség a magyarországi nyaralását szakította meg erre a napra, de azért volt aki egyenesen Németországból érkezett. A kerítést teljesen telepakolták zászlóikkal, melyek többsége sima klubcímeres vagy fanclubos lepedő volt. A csapatok bevonulásakor egy egyszerűbb kék-fehér kartonos koreográfiát mutattak be és pár kisebb fáklyát is bevetettek. A szurkolásuk nem volt rossz, de akkor még nyoma sem volt a mai német ultrák kiváló teljesítményének. A második félidőben pár kisebb rudast szedtek elő és ismét egy kis pirotechnikával fűszerezték, majd az egyenlítő góljuk után egész hangosan daloltak. A fellépésük összességében jó volt a lelátón, velünk meg semleges.

DVSC - Hansa Rostock
 Kép: Sándor Mihály

A Felső-Sziléziai Ruch csapatát kb. 200 fanatikus kísérte el a következő fordulóban, melyből 2 tömött nagybusz az elvetemültebbeket szállította. A bevonulásuk hangos volt, de a hazai oldallal nem foglalkoztak. Kitették hatalmas lepedőiket és igen mozgalmasan, mondhatni folyamatosan szurkoltak a kilencven perc alatt. Rengeteget sálaztak és gyakran a kerítés tetején csücsültek. A csapatuk legázolta a DVSC-t, így Debrecenben véget is ért a sorozat, pedig a következő körben egy akkori magyar álom, egy olasz csapat és ultrái következtek volna.

DVSC - Ruch Chrozow
 Kép: Ultras Debrecen

1999-ben története során először megnyerte a Magyar Kupát a DVSC, így a következő nyarat ismét a nemzetközi kupában kezdhették a fiúk. Újra német ellenfél jutott osztályrészül, de az 50 wolfsburgi fanatikus nem hagyott hátra mély nyomokat. A többségük mezei szurkoló volt, amit a kerítésre akasztott lepedőik is alátámasztottak. A meccsen csak az ütemes „VFL” rigmust skandálták, majd csendesen távoztak a városból.

DVSC - Wolfsburg
 Kép: Sándor Mihály

Ezután egy kis szünet következett, majd a 2001-es újabb kupagyőzelem után jöhettek is a moldávok a vendégszektorba. Pontosabban jöhettek volna, mert az FC Nistru Otachi csapatát nem kísérték el szurkolók Magyarországra. Bordeauxból viszont érkezett negyven francia, akik közül egy kisbusznyian a Devils és Ultra Marines tagjai voltak. Ez a 10-15 fő teljesen be volt „állva”, így folyamatosan szurkoltak és tartották a kétrudasaikat. Alacsony létszámú, de értékelhető fellépés volt ez részükről.

DVSC - Bordeaux
 Kép: 3. Félidő

Ezután újabb szünet, majd újabb kupagyőzelem és újabb nemzetközi színtér jött. Elsőnek a litván FK Ekranas Panavezys drukkerei érkeztek Debrecenbe. 15-en voltak  pár nemzeti és piros-kék lobogóval, csak ritkán szurkoltak. Varazsdról 40 horvát érkezett a White Stones kötelékéből. Amíg volt szemernyi esélyük a továbbjutásra szurkoltak, majd csendben nézték a találkozót. A következő fordulóban rengeteg görög érkezett Debrecenbe és már a reggeli óráktól a városban kószáltak. Több szektort is megnyitottak nekik, így a keleti oldal csaknem fele a fekete-fehérekkel és zászlóikkal telt meg. Szerény becslések szerit lehettek vagy 1.600-an. A Gate 4 képviselői mindenhonnan érkeztek Magyarországra és a saját drapijaik mellett az athéni olimpiával kapcsolatban is kifejtették véleményüket egy kiírás formájában. A beléptetésnél a rendezőkkel akadtak össze, mert elszedték tőlük a tüzeket, de azért így is jutott a lelátóra pár. A meccsen nagyon jól szurkoltak, ami ilyen létszámnál érthető is. A továbbjutásra is megvolt esélyük, így remek hangulatú kilencven perc volt a találkozó.

DVSC - PAOK Szaloniki
Kép: 3. Félidő
 
A folytatásra a következő esztendőben került sor és a februári meccsre 150 belga érkezett 2-3 kisebb lepedővel. A vehemensebb drukkerek otthon maradtak, így a szurkolásuk is kimerült pár rigmus skandálásában. A végén megünnepelték a továbbjutásukat, majd szolidan távoztak Magyarországról. 

DVSC - Club Brugge
 Kép: 3. Félidő

A 2004-2005-ös Intertoto meccsre a Spartak Trnava szurkolói  elvileg elindultak egy kisebb busszal, de soha nem érkeztek meg.
A következő évben a BL selejtezőiben szerepelt a debreceni csapat, majd onnan kiesve ismét az UEFA Kupa következett. Közben meg kellett járni a Népstadiont, mert a Manchester United ellen nem lehetett fellépni az Oláh Gábor utcában. A selejtező 1. fordulójában 700 horvát érkezett és a rendkívül rossz hírük miatt a rendőrség teljesen elzárta őket a Nagyerdőn. Annyi zászlót hoztak magukkal, hogy a vendégszektort több rétegben díszítették fel. A meccs alatt 8-10 tüzet vetettek be elszórtan, amelyek nagy részét vagy a pályára vagy a hazai szektorba dobálták. Amíg nem kaptak 3 gólt szurkoltak becsülettel, de aztán már csak a találkozó végét várták.

DVSC - Hajduk Split
 Kép: Derencsényi István

A kipottyanás után jött a második számú sorozat és újra az Oláh Gábor utca.  A donyecki drukkerek már a meccs előtt a városban voltak és kb 50-en  a csapatuk edzésére is kilátogattak. A donyecki események után a hazai mag rájuk mozdult, de az ukránok nem vállalták az erőfelmérőt. Másnap 150-en lehettek a vendégszektorban, a Tigers Donyeck és pár kisebb lepedő kíséretében. Egész jól elszurkolgattak és valami oknál fogva a sáljaikat dobálták az égbe egész meccs alatt. 

DVSC - Sahtyor Donyeck
Kép:Csuti

hancsi78



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése