2013. március 14., csütörtök

Csíkos debreceni sálak

A debreceni csíkos nyakbavalók gyártása elég régen kezdődött, konkrétan egy minta megérkezése után a kilencvenes évek végén köttettek le az első darabok melyeket rengeteg színű ás hímzésű követett, amelyből csak egy része alkotja az én kollekciómat.

A DVSC-nek, mint csapatnak készített sálak közül nekem ez a három darab van meg, de igen sok változat készült ezekből is. Az alap "csíkok" persze piros és fehér színekben pompáznak, de a fekete és a szürke is szépen bejátszik a többi változatban, míg a végén vagy a DVSC címer vagy a Debreceni VSC felirat szerepel. Ezek a sálak már az újkor termékei, így minőségben a kívánt kiváló színvonalat adják, mind a kötés, mind a hímzés tekintetében.





A Szívtiprók ultracsoportjának nem volt a kezdeti időben csíkos nyakbavalója, így csak egyedi kezdeményezésre lett elkészítve pár darab, mint az alant is látszik. Igazából szimpla kötött sálakra lett felvíve, egy abban az időben használt SZUD felvarró, a minőség így nem a legmegfelelőbb, de mivel a mennyiség is csak 1-1 darab, így az értéke felbecsülhetetlen.




A következő két nyakbavaló is hasonló módon lett kivitelezve, azzal a különbséggel, hogy ezek a kötött sálak már komolyabb minőséget képviselnek és a felvarró is egy újabb generációs alkotás. Ebből a fajtából már több van (lehet) "szabadkézen", de még így is egy igen ritka változatnak számít.




A következő 5 változat az első csíkos debreceni sálakból való és számuk együttesen sem haladja meg a 15 darabot, lévén csak kísérleti nyakbavalók voltak és csak azoknak lett leköttetve akik kértek is belőle. A felvarró ugyanaz, az első időkből való "Ultras Debrecen" feliratú, míg maga a kötés igazi kézzel (értsd: nem sorozatban) kötött változat. Ez meg is adja a sálak egyediségét, ami egyben pótolhatatlanná is teszi őket számomra.







A szürke változatok egy csöppet később kerültek legyártásra, amolyan második generációs darabok ezek, de a technika és a felvarrók ugyanazok, csak az alapszín lett más. Ezekből sem került sok piacra, mondhatni ugyanúgy előzetes megrendelés alapján lettek leköttetve és csak pár kerül azon kívül eladásra.




A két utolsó csíkos sálam már a modern kor terméke, így az alapcsíkozás megegyezik az elől látható darabokkal , csak a hímzés más a sálak végében, itt a szimpla Ultras Debrecen és egy Ultras 1994 változat közül lehet válogatni. 




hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése