2015. január 10., szombat

Debreceni KASE


Debreceni KASE

Kép: Sándor Mihály: A debreceni futball képes kalauza II. kötet (219. oldal)

1910. szeptember 1-én (más források szerin 5-én) alakult meg a Debreceni Kereskedelmi Alkalmazottak Sport Egyesülete, mely 1925-ben Debreceni Kereskedők és Alkalmazottak Sport Egyesülete névre változott. A DKASE egyesülete a kék-fehér színeket választotta magának, és a labdarúgó csapat mellett több, más szakosztályt is működtetett. Saját pályájukat 1912-ben avatták fel az FTC második csapata ellen, a Ferenc József körúton és 8-0-s vereséget szenvedtek. A klub tömegbázisát a kereskedők adták és sok alapító tagja zsidó származású volt. A labdarúgó csapatuk kezdetben csak a DTE tartalék csapataival mérkőztek, majd (1911-12) benevezvén a vidéki bajnokságba, egyre nagyobb erőt képviseltek a városban és a régióban. A legjobb eredményük egy megszerzett második hely (1913-14) a Keleti Kerület Nagyváradi csoportjában.

 Kép: Sándor Mihály: A debreceni futball képes kalauza II. kötet (205. oldal)

A háború alatt szünetelt a labdarúgó szakosztály tevékenysége, melyet 1919 tavaszán alapítottak újjá. Ez év nyarán költöztek a modernebb és nagyobb Lóversenytéri pályára, melyet Ügetőtér névvel is illettek. Az első világháború után fokozatosan vezető szerephez jutottak a KLASZ I. osztályában az egyre gyengülő DTE felett és a hasonló erőt képviselő DVSC mellett. Két bajnoki cím mellett (1921-22, illetve 1929-30) több második és harmadik helyet szereztek, de egyszer sem végeztek a hatodik helynél hátrább. A klub az antiszemita támadások ellenére igen népszerű volt a városban, gyakran ezrek látogatták a DKASE hazai meccseit. 1932-ben a profi Bocskai FC őket választotta anyaegyesületének, ami igen megtisztelő volt az egyesületre nézve. A groteszk a dologban, hogy ekkora tehető a csapat hanyatlása és a kerületi bajnokságban csak a hátsó traktusban jutott nekik hely. Aztán az 1935-36-os szezonban ismét az élen végeztek, begyűjtve ezzel egy újabb kerületi bajnoki címet. Az örömbe persze üröm is vegyült, mert a következő év (1937) tavaszán a szövetség felfüggesztette a csapat játékjogát a sorozatos tartozásai miatt. Igaz, ezt a hátralékot még rendezték, de a következő évi bajnokságtól már vissza kellett lépniük. A klub ekkor szinte már meg is szűnt, de a belügyminisztérium csak 1940-ben végezte el a felszámolásukat. Közben felvetődött pár fúzió lehetőség, de ebből nem lett semmi. Majd megpróbáltak egy profi klubot kialakítani a csapat nyomdokvizén (Debreceni FC), de ebből sem lett semmi. 1941-ben a feltámasztásra tettek kísérletet, de a klub csak papíron létezett.

Kép: Sándor Mihály: A debreceni futball képes kalauza II. kötet (213. oldal)

1945. július 1-én újjá alapították a klubot az egyetemmel karöltve, Debreceni Egyetem, Kereskedők és Alkalmazottak Sport Egyesülete néven. A csapat csak 3 hétig létezett. Ekkor a DEAC és a Klinika AC leválása után a DKASE magára maradt. 1947. augusztus 30-ig bírták függetlenül, akkor fúzióra léptek a Debreceni MÁV Bocskai és Debreceni MADISZ csapataival és Debreceni MÁV KASE néven folytatták. 1948. július 1-én újabb egyesülés következett a DMTE és a Debreceni Törekvés is csatlakozott a „megaklubhoz” és létrejött a Debreceni Dolgozók Sportegyesülete. Közben az 1947-ben alapított Debreceni Meteor Népbolt vitte tovább a kereskedők zászlaját, melyből 1949-ben Debreceni Meteor lett. Hogy ne legyen ilyen egyértelmű, az 1949 augusztusában a megalakuló Debreceni KAOSZ is jogelődjének tekinti a KASE csapatát, sőt 1950 szeptemberében megalakult egy „másik” KASE is. Ez a gárda 1951-ben beolvadt a Debreceni Petőfi Sport Egyesületbe, mely „nagy” szakszervezeti egyesületeket központi utasításra kellett létrehozni. A káosznak az 1956-os forradalom vetett véget és 1957 év elejétől újra DKASE lett a csapat neve és az NBIII-ba kerülésért játszottak a hátralévő fél szezonban. Az osztályozót sikeresen vették, de a következő évben utolsóként távoztak is onnan. 1958-ban már, mint Debreceni Vörös Meteor szerepeltek a megyei első osztályban, de innen a hanyatlás igen látványosra sikeredett. Előbb az első osztályból pottyantak ki, majd csak az összevont járási és városi bajnokság középmezőnyében szerepeltek. 1964-ben utolsó lett a városi bajnokságban, majd a következő évben létszámgondok akadtak a szakosztály életében és végleg eltűntek a süllyesztőben. A többi szakosztály még működött Vörös Meteor Vendéglátó név alatt, de 1969-ben beolvadtak a Debreceni Spartacus csapatába. 1979-ben feloszlott a Spartacus is, így a DKASE jogutódai is teljesen eltűntek a térképről.


Források:
Sándor Mihály: A debreceni futball képes kalauza II. kötet
Szegedi Péter: Pozíciók és oppozíciók: A futballmező kialakulása, struktúrája és dinamikája
www.magyarfutball.hu


hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése