2013. május 20., hétfő

Bocskai FC

A DVSC történetének egyszerű feldolgozása után még vállalkoztam pár csapat históriájának megírására a magyarfutball.hu oldal számára. Ilyen volt a debreceni Bocskai FC története, amit még 2011-ben írtam meg.

Debrecen első profi csapatára méltán büszke az igazi cívis sportrajongó, hiszen a korának egyik reprezentánsa volt és mint ilyen, elsőnek nyerte el a Magyar Kupát és lett harmadik vidéki alakulatként a hazai bajnokságban. Eme kis bemutató a kék-sárgák előtt tiszteleg.

Bocskay FC (Bocskai FC)

Kép: Dénes Tamás és Sándor Mihály: Markos, a Bocskai büszkesége
(Utolsó oldal - Komáromi Gábor grafikája)

A csapat 1926 július 31.-én alapították profi labdarúgó klubként Bocskay FC néven (csak a harmincas évektől kezdték el Bocskai FC –ként írni) és kék-sárga színekkel. Kezdetben sem anyaegyesülete, sem megfelelő támogatottsága nem volt a klubnak, mindezek „beszerzésére” a  későbbiekben került sor. Mivel a régió egyetlen profi klubja volt, nem volt nehéz szerződések útján játékosokat szereznie, így a DVSC-ből kilenc, de a többi debreceni csapatból és a környező településekről is több játékost csábítottak el. A Bocskai FC amolyan kerületi válogatottnak felelt meg ebben az időben, így mind a játékosok, mind a vezetők, de még a szurkolók is a többi klubtól érkeztek.  A Profi Liga bevezetése után a II. osztályba kaptak besorolást, ahol a megszerzett második hellyel és egy sikeres osztályozóval már is kvalifikálták magukat a legjobb magyar egyesületek közé. A kezdeti évben kissé visszafogottabban szerepeltek (11. hely), de ezután felzárkóztak a három nagy mögé és a vidéki profi klubok elé. Az 1929 – 30-as év lett a csapat legsikeresebb esztendeje, a bajnokságban ugyan csak 5. lett a gárda, de elhódították a Magyar Kupát (Bocskai FC – Szegedi Bástya 5-1), mely vidéki alakulatnak addig egyszer sem sikerült.  1931-ben indulhattak elsőnek nemzetközi sorozatban, de ott a későbbi győztes First Vienna simán (0-3, 0-4) búcsúztatta őket a KK-ból. A bajnokságban a legjobb helyezésük egy 3.hely volt 1933-34-ben, mellyel megtörték az évek óta dobogón lévő három fővárosi "nagy" hegemóniáját és erre a profi évek alatt egyetlen más honi csapat sem volt képes. Ráadásul ez volt az első alkalom hogy vidéki csapat dobogóra állhatott.

Kép: Dénes Tamás és Sándor Mihály: Markos, a Bocskai büszkesége (33. oldal)

Az 1934-es VB-re öt játékost adtak a magyar válogatottnak, de ezután leáldozóban volt a csapat csillaga. 1934-ben a KK sorozatában is szerepeltek újra, de a későbbi győztes  Bologna ellen ismét búcsúzni kényszerültek. A debreceni visszavágó érdekessége volt, hogy ekkor adták át a Nagyerdei Stadiont labdarúgó meccsen. A KK találkozóra 1934 június 26.-án került sor 12.000 néző előtt, ahol a kinti 2-0-s vereség után sajnos a Nagyerdőn csak 2-1-re sikerült nyerni. A VB után többnyire a középmezőny végén zárt a Bocskai, majd a harmincas évek végén már a kiesés ellen küzdöttek, a közben Nemzeti Bajnokságra keresztelt első osztályban. A klub ekkora igen nehéz anyagi helyzetbe került, így felmerültek olyan abszurd lehetőségek hogy egyesülnek a Savaria FC-vel vagy éppen a Ferencvárosi FC fiókcsapata lesznek. Az I. osztályban 13 évet húztak le a kék-sárgák és ebben az időszakban a Bocskai FC volt Debrecen és egyben a vidék legjobb csapata. A vég 1940-ben érte utol a gárdát és még ebben az évben megszűnt a klub. Erős anyagi háttér híján az egyesület nem bírta el az NBI pénzügyi versenyét, illetve az MLSZ is erősen rászállt a csapatra tartozásai miatt.  A megszűnt csapat kellékeit 1941-ben a KLASZ-ban szereplő szegényebb egyesületek kapták meg, míg az elnyert díjai, ereklyéi a debreceni Déry múzeum hagyatékát képezik

 Kép: Sándor Mihály: A debreceni futball képes kalauza II. kötet (7. oldal)

Források: 
Filep Tibor: Fejezetek a DVSC és a Bocskay történetéből
Sándor Mihály: A debreceni futball képes kalauza II. kötet
Dénes Tamás és Sándor Mihály: Markos, a Bocskai büszkesége
Dr. Fésüs László: Debrecen versenysportjának bölcsője a DTE
Szegedi Péter: Pozíciók és oppozíciók: A futballmező kialakulása, struktúrája és dinamikája.
www.magyarfutball.hu 

hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése