Oldalak

2012. november 14., szerda

Három kisebb "town"

Az angliai kalandozások újabb három állomására érkeztem, melyben most három kisebb "town", pontosabban azok kisebb stadionjai lesznek bemutatva.

Időrendi sorrendben haladva elsőnek Bracknell-ben jártam, ahol a belváros gyors megtekintése után a Larges Lane felé vettem az irányt. A stadion elsőre és külsőre semmit nem mutatott magából, egyedül csak a betonfalra kiakasztott Bracknell Town FC táblából tudtam jó helyen járok. A csapat neve a klubépület sarkára is ki volt biggyesztve, de sokat nem emelt az amúgy igen nívótlan stadion színvonalán. A pálya belülről sem volt szebb, jobb vagy ápoltabb, így sokat nem kellett időzni a helyszínen. Csodájára nem kell járnom a közeljövőben annyi bizonyos.

Bracknell - Larges Lane (Bracknell Town FC):


Még ugyanebben az évben, de teljesen más hónapban Hungerford városa is utunkba esett, ahol az előző csapathoz hasonlóan szintén játszik egy "town". Ők a Hungerford Town FC, akik hazai pályájukat a Bulpit Lane-re tették le egykoron. Ez a pálya viszont össze sem hasonlítható az előzővel, itt rendezett környezet, szépen ápolt standok és kerítések fogadtak. A Bulpit Lane ugyan nem nagy, nem is nívós, de a maga egyszerű módján elnyeri az ember tetszését. A pálya négy kisebb lelátóval rendelkezett, melyből a két kapu mögötti rész csak állóhelyként szolgált, de minden egyes kialakított "szektor" fedett volt, így ha meccsen esik (ami azért valljuk be elég gyakori Angliában) csak azok áznak el, akik a korlátot támasztják a stadionban.

Hungerford - Bulpit Lane (Hungerford Town FC):


A bejegyzés utolsó "town-ja" Whitstable városában várt rám, mely egy csendes kis halászhely Canterbury közelében. Még 2011 év elején jártunk arrafelé osztriga nézőben, plusz a parton is csak sétálgattunk a kellemetlen szellő ellenére. Ezután érkeztünk a helyi Whitstable Town FC elbarikádozott stadionjához, melyet a The Belmont Ground névvel illetnek. A pálya megközelíthetetlen volt ottjártamkor, hiszen se meccs, se edzés, se pályakarbantartás nem volt, így meg kellett elégednem a külső fotózással, azt is csak egy irányból, hiszen csak ez az út vezetett a lelátókhoz.

Whitstable - The Belmont Ground (Whitstable Town FC):


hancsi78
 

Fulham

Angliában a második stadion volt amit élőben láttam és a korábbi fényképek és tévében látott meccsek alapján, akartam is látni a Craven Cottage-ot. A hétvégi napnak és bajnoki fordulónak köszönhetően épp egy kis nyüzsibe csöppentünk, mivel az akkor még első ligás Portsmouth csapata és szurkolói látogattak a Temze-partjára. Ezzel el is árultam, hogy a pálya igen csak vonzó környezetben helyezkedik el, egyik standja mögött London fő folyójával, körben pedig szép zöld parkokkal. A Johnny Haynes Stand egyedülállóan szép képet nyújt az arra sétálóknak, melybe szépen beleillik az "ezeréves" The Cottage Pavilion is. A többi terasz külsőleg már nem olyan attraktív, amolyan szimpla angliai lelátórészek, de azért aki kedveli a stadionokat, annak érdemes egyszer felkeresni a Fulham FC hazai pályáját. Az 1896-ban átadott létesítményből ugyanis csak úgy sugárzik a "történelem".


hancsi78

Willesden Sport Centre

Egy esős keddi szabadnapon sétáltam el a Willesden Sport stadionhoz, melynek semmi köze ugyan az általam favorizált sportokhoz, de újszerű állapota és stadionkinézete miatt, nem volt szívem elkerülni. A szépen rendben lévő sporttelepet főleg az atletizálók használják, de a fő épületben egyéb sport és fitness helyek is megtalálhatók. Magát a stadiont a Queens Park Harriers AC csapata használja, amolyan főbérlő szerepkörben. Sokáig nem is tébláboltam a környéken, hiszen az eső egyre jobban esett és a látványból is hamar kifogytam.


hancsi78

2012. november 8., csütörtök

Seaford

Ha valaki szépet akar látni annak ajánlom Seaford városát. Igaz nem maga a város, hanem a több kilométer hosszú kavicsos tengerpartja, valamint az innen remekül megmászható fehér sziklák adják azt az élményt ami pótolhatatlan és kitörölhetetlen, ha egyszer látja az ember. A csatorna mellett, innen remekül látszik a "Seven Sisters" mely az egyik legszebb része a "fehér sziklás" partszakasznak. A környezeti csodák mellett a városra nem is fordítottunk eddig sok időt, pedig már eljutottunk oda egy párszor, ellenben a helyi kis labdarúgó pályát már sikerült feltérképeznem. Ez nem volt nehéz, hiszen egy öltözőn és a korláttal körbevett játéktéren kívül, nem is volt más "fényképezhető" a The Crouch néven futó Seaford Town-i pályának.


hancsi78

St. Albans

St. Albans városában elég sok érdekes dolgot lehet látni, így ha az ember szeret piacra járni akkor már kezdheti is reggel a város központjában a nézelődést. Aztán ott van a helyi katedrális, a római kori maradványok, hatalmas zöld területek, parkok és aki vásárolni szeret annak tárva-nyitva a helyi bevásárló központ kapuja. Engem a felsoroltakon kívül a helyi labdarúgó csapat hazai pályája is érdekelt, mely a Clarence Parkban volt fellelhető. A stadion nem rendelkezik kimagasló mutatókkal, de a körbe lebetonozott lépcsősorok lehetővé teszik, hogy a megszokott 1-2 ezer néző helyett, ide akár 5-6 ezren is beférnek. Igaz ez szinte mind állóhely, ugyanis a nem építészeti díjas tribünökre nem férnek fel többen 5-600 főnél. Amúgy semmi extra nem volt a helyben, egy jól elbarikádozott, külsőleg és belsőleg is felejthető létesítmény a "szentalbáni".


hancsi78

Slough

Slough városa nem esik messze Londontól, így a zsúfoltság, a nyüzsi itt is érezteti hatását. A helyi labdarúgó élet sajnos eléggé lehanyatlott a kétezres évekre és az egykor szebb napokat megélt Slough FC lassan már egy évtizede elhagyta a hazai pályát és a szomszédos települések stadionjában keresik az otthont, ami vagy Windsor vagy jelen esetben Beaconsfield. A Wexham Park stadionját már régen otthagyták, így a nagy csatákat megélt létesítményt most az enyészet birtokolja és egy alapos felújításra lenne szükség, hogy újra labdarúgó meccseket lehessen ott rendezni. A klubház épületében ugyan még működik egy fitness központ és a sportolni vágyok is használhatják a környéket, de a "szent gyepen" nem pattog a labda. Kérdés, hogy valaha sikerül e felújítani a pályát, hogy ismét otthon, méltó helyén játsszon a helyi csapat.


hancsi78

Klubsálak Angliából

A blog és a képrovat újabb sálakkal bővül, igaz sok extra nincs ebben a 7 nyakbavalóban, hiszen a Coventry City sálat kivéve, mind a legegyszerűbb kivitelezésű, bármelyik shopban beszerezhető darab, amolyan tömegsálak 1-1 képviselői. Nem is fektettem nagy energiát a beszerzésükbe, egyszerűen csak bővítették a gyűjteményt. Az égszínkékek sálján kívül (melyet a stadionban lévő boltban vettem) a Maidenhead United sálja különlegesebb egy kicsit a többinél, lévén a "szarkák" az alacsonyabb osztályt képviselik ebben a "hetesben". Mivel ezen hét csapattól, csak ez az 1-1 sálam van, így nekem különös jelentőséggel bírnak, ugyanis adott keretek között nincs mivel "összevetnem" őket. 








hancsi78

2012. november 6., kedd

Stadler Stadion

Hát igen, a Stadler Stadion! Mit is lehetne írni erről a létesítményről, mely a kilencvenes években nagy érdeklődést váltott ki minden magyar labdarúgást kedvelő szurkolóból. Volt egy ember, aki pénzt nem sajnálva csinált egy NBI-es csapatot Kiskőrösön, melyet a nevére is vett és megszületett a Stadler SE. Az első osztályú csapatnak, első osztályú stadion dukál (csak Debrecenben van ez másképp), így Stadler József újra nem sajnálta a pénz és felépítette a szintén az ő nevével fémjelzett kék-fehér szentélyt. A falu szélén, a puszta közepén. Egy biztos, én és akkor még sokan mások, irigykedve figyeltük, hogy lesz a semmiben egy komoly stadion és alig váruk, hogy végre neki vághassunk a túrának "Stadlerisztánba". Mentem is amint lehetett és rácsodálkoztam nemcsak a körbe leszékezett lelátókra, de szép főtribünre és klubházra is. Akkor (és most is) csak álmodni mertünk ilyenekről Debrecenben, pedig azóta már lassan két évtized is eltelt. Akasztón stadion épült a semmiből, nálunk azóta se! Ez persze "debreceni" probléma, Akasztón más problémák voltak. Elsőnek is az, hogy a nagy számban érkező vendégszurkoló (nem csak mi) többnyire milliós károkat okoztak a vendégszektorban, lévén az akkori drukkerek hobbija volt feltépni a székeket és a pályára hajigálni, igazából büntetlenül. Ez tartott vagy két évig, aztán az "öreg" megígérte, ha nem kapjuk szét a vendégszektort, akkor a meccs végén meginvitál minket pár sörre. Belementünk, nem volt vandalizmus, "Józsibá" meg tartotta a szavát, így két busznyi Lokista megtekinthette a klubházat belső pompájában is, jófajta "Ilzer" söröket nyakalva, mert abban a szezonban az Ilzer volt a kék-fehérek névadó szponzora. Aztán jött a baj, a megszűnés, a börtön és igaz a Gázszer még lehúzott ott egy szezont, így mi is vizitálhattunk arra, de aztán jött az enyészet, a gaz, az elhagyatottság, majd a nosztalgia, az emlékezés, hogy egyszer csak lett egy csapat az NBI-ben és annak egy stadionja a "pusztaságban". Azóta se jártam arra.........




hancsi78

Hemel Hempstead

2010-ez írtunk, amikor stadion felfedező kalandtúrára érkeztem Hemel Hemstead városában. A helyi első számú csapat, a "The Tudors" becenévre hallgat, így nem is csoda, ha a piros-fehér alakulat címerének közepén VIII. Henrik ismert alakja bontakozik ki. A stadion a Vauxhall Roadon helyezkedik el és kívülről ugyan nem több mint bármelyik hasonló 2-3 ezer fős létesítmény, de belülről viszont nagyon pofás volt. Igaz nem volt benne semmi különleges, csak a tény, hogy minden egyes oldalon volt lelátó, valahogy többet adott, mint a megszokott tribün plusz körbe korlát kombináció. Szóval lelkesedtem a létesítményért és az általam látott kisebb stadionok közül ez, az egyik leghangulatosabb volt. Tényleg nem másért, csak az ilyen "esetben" szokatlan négy lelátó miatt.

Vauxhall Road (Hemel Hamstead Town FC):


A HHTFC hazai pályájának alapos feltérképezése után, még nem rohantam egyből haza, hanem a Leverstock Green részre száguldottam át, ahol a városrész zöld-fehér (minő véletlen színválasztás) színű csapata játssza hazai meccseit a Pancake Lane-en. Ez a pálya is igen rendezett volt, igaz itt már a megszokott egy kisebb tribün és körbe korlát kép fogadott, de a "szentélynek" így is volt valami plusz kisugárzása. A lényeg hogy láttam két pofás, rendezett futball pályát Hemel Hemstead városában. Soha rosszabb "kirándulást".

Pancake Lane (Leverstock Green FC):


hancsi78

Leeds és Boulogne

Akkor ha elkezdtem folytatom!

A mai napra Leeds és Boulogne első számú csapatainak nyakbavalói kerülnek fel, igaz mindössze 5, de hát nem lehet minden csapattól 20-30 sálja az embernek! :)

A Leeds sálak nem rég kerültek hozzám, igazából régóta fájt a fogam a United egy sáljára. Beruháztam tehát egy régebbi csíkos, hímzett változatra, majd ahogy lenni szokott pár hét alatt befutott még kettő. Ebből az egyik egy igen öreg darab, míg a másik egy szimpla klubsál, melyet bármelyik shopban belehet szerezni.





Az US Boulogne sálakat a stadion melletti shopban vettem, lévén arra jártunk az idén nyáron. Szerencsém volt, mert épp nyári leárazások voltak, így egyet fizet kettőt kap akció keretében mindjárt két piros-fekete nyakbavalóval gazdagodtam. Nincs bennük semmi extra. Sima klubsálak, melyek most már az én gyűjteményemet gazdagítják.



hancsi78

Dumbarton

A nyári skóciai kirándulás alatt jutottunk el a Dumbarton kastélyhoz, mely Skócia ezer kastélya közöl az egyik és nagy szerencsémre pont a stadion mellett helyezkedik el. Maga a vár igen impozáns helyen magasodik ki a vízparton, hiszen egy hatalmas domb tetejére épült, amolyan leküzdhetetlen akadályként. A kőfalakat végül nem másztuk meg, de ha már ott jártunk a stadiont körbe jártuk, igaz fura szemekkel néztek ránk és a kattogó masinára, hiszen pont egy ifjú pár ünnepelte esküvőjét a clubház éttermében. A stadion szépen elvan barikádozva a hívatlan látogatók elől, pedig csak egy komolyabb lelátóval rendelkezik. Igaz az aránylag szépen meg lett csinálva, gondolom ha majd igény lesz rá, akkor építenek még 1, 2 vagy esetleg három plusz lelátót. Hely az van, hiszen körben nincs más csak gaz, meg kőtörmelék, illetve kétméteres alkalmi kerítés, mely védi a meccset a potyázni vágyóktól.


hancsi78

2012. november 1., csütörtök

Newcastle United FC

Valahogy el kell kezdeni a sálakat is felrakni, de a rengeteg fotó (és még ami készül) nem egyszerűsíti le a helyzetemet. Azért csak nekifogok. Nem akarok nagy léptekkel haladni, így az eddig meglévő majdnem 700 sálat, lebontom csapatokra, csoportokra vagy éppen országokra és úgy teszek fel egy-egy adagot, mind ide, mind a képek "rész" megfelelő "ablakába". Az első választás a Newcastle United FC csapatára esett, de ebben nincs semmi különleges. Egyszerűen ez a pár kép akadt elsőre a kezembe, így ezen 4 fekete-fehér nyakbavaló nyitja a sort. Ebből egy már igen régóta a birtokomban van, míg a másik három csak nemrég került a kollekcióba. Mindenféle kötődés, csodálat vagy különlegesség nélkül, itt vannak a nyitó sálak a maguk egyszerűségében.





hancsi78

Oxted

Oxted településén alig két hete jártunk, igaz csak amolyan mellékesként szerepelt a napi túrában, ugyanis előtte Churchill chartwelli házát néztük meg. Meg is állapítottuk, hogy tudott élni az "öreg", hiszen nem akármilyen szépségű helyen volt a "családi viskó".  Az egésznapos nézelődés és sétálgatás után már senki nem kívánt többet megtudni a környékről, de ez alól én természetesen kivétel voltam. Még betértünk a Master Parkba, ahol egy labdarúgó (Oxted and Distric FC) és egy krikett klub (Oxted and Limpsfield CC) tevékenykedik. A két csapat pályáját egy szép fasor választotta el egymástól, de amúgy a park mindenki számára látogatható, csak a gyepet kell kímélni. Ez azt jelentette, hogy hobbi szinten nem lehet labdás sportokat űzni és a kutyasétáltatók sem hagyhatták ott büntetlenül a kedvenceik salakanyagait. A két pálya (pontosabban három) körbenézése nem került többe mint tíz perc, így mindenki nagy megelégedésére, már csak egy másfél órás hazaút várt ránk a "Ködös Albionban".


"Cricket Ground"



"Football Ground"


"Football Training Ground"

hancsi78

Hitchin

Egy csendes vasárnapi kirándulás közben jutottunk el Hitchin városába, ahol a pihenőnap rendesen éreztette hatását, hiszen délelőtt alig találtunk embereket az utcán és a mindenhol zárva lévő üzletek sem javítottak az összképen. A csípős februári idő és a kihaltság ellenére a belváros megmaradt emlékeimben, talán pont a nyugalom és a csend volt az ami megfogott a helyben. Plusz a piac, ami télen-nyáron nyitva van az érdeklődők számára. Miután letudtuk a gyors városnézést és a piacon is vettünk ezt azt, szépen kikocsikáztunk a "kanárik" stadionjához, amely kicsi, picit lepusztult, de a zöld-sárga színek mindezt feledtették az emberrel.

 Top Field (Hitchin Town FC):



A stadion mérete és a kevés látnivaló miatt hamar odébb is álltunk és előbb a helyi rögbi klub pályáját néztük meg a King George V. Playing Field-en, majd a Lucas Lane-re hajtottunk ahol a Hitchin Cricket Club és a vele társbérletben lévő Blueharts Hockey Club "ütögeti" a sportjuknak megfelelő labdát. A rögbiseknél épp edzés volt, de a mindenki számára elérhető "gyepre" bárki bemehetett. Én is jártam egyet pár kutyát sétáltató hazaival és a centerpálya mellett a két edzőpályát is megismerhettem.  A Grant Ground elérése már egy kicsit cifrább volt, de szerencsére oda is sikerült besomfordálnom, igaz annyira sok szépet nem mutatott a helyi "grund". Miután elég hamar letudtam a helyi stadion körutat, robogtunk is haza, mert akkortájt még elég korán besötétedett. Kellemes kis nap volt!

King George V. Playing Field (Hitchin RFC):


King George V. Playing Field  - Rugby Training Ground 1:


King George V. Playing Field - Rugby Training Ground 2:


Lucas Lane - Grant Ground (Hitchin CC / Blueharts HC):


hancsi78